Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ρουμανία, όπως Ελλάδα

Χθες, δέκα χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στη Ρουμανία ενάντια στις απολύσεις και τις περικοπές μισθών. Σήμερα, κατεβαίνουν ξανά στους δρόμους εργαζόμενοι από τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Αύριο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα εξετάσει τα πορίσματα από την επίσκεψη κλιμακίου του στη Ρουμανία, ώστε να εγκρίνει την απελευθέρωση 5ης δόσης των 900 εκατ. ευρώ, από τα 12,9 δις που θα δανείσει το ΔΝΤ στη Ρουμανία. Για να προχωρήσει όμως η συμφωνία, το ΔΝΤ διαμήνυσε, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται η απόλυση τουλάχιστον 74.000 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, καθήλωση των συντάξεων και κατάργηση των επιδομάτων άδειας και θέρμανσης.
Η Ρουμανία μπήκε κάτω από την επίβλεψη του Δ.Ν.Τ. από το Μάρτιο του 2009. Το φθινόπωρο του 2009 τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις κατέρρευσαν, εξαιτίας της βαριάς λιτότητας που επεβλήθηκε, μετατρέποντας την οικονομική κρίση σε πολιτική. Η ταχύτερη εκταμίευση του δανείου επέτρεψε τελικά την επανεκλογή του Μπασέσκου, το Νοέμβρη του 2009, ενώ η διεθνής πίεση ήταν τέτοια, που η Βουλή της Ρουμανίας υιοθέτηση ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο δεσμεύεται να ακολουθεί τους όρους του ΔΝΤ.
Ακολούθησε νέο κύμα άγριας λιτότητας, με απολύσεις 137.000 εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μεταξύ των οποίων και 15.000 εκπαιδευτικοί, αύξηση του ΦΠΑ σε ακίνητα, ποτά και τσιγάρα, περικοπές μισθών κατά 25% και συντάξεων κατά 15% και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε ως αντισυνταγματική την περικοπή συντάξεων, οι «κύκλοι του ΔΝΤ» εξέφρασαν φόβους για διακοπή της δανειοδότησης. Ταυτόχρονα, το Φλεβάρη του 2010 η Ρουμανία ζήτησε επίσημα και τη στήριξη της Ε.Ε.
Όλα αυτά μας είναι εξαιρετικά οικεία. Η Ρουμανία όμως, καθώς είναι περίπου ένα χρόνο μπροστά από μας, υποδεικνύει και τί έρχεται. Η ανεργία των νέων είναι στο 35%, και η χώρα συνεχίζει να βυθίζεται στη φτώχεια και την κρίση. Παρά, ή ίσως εξαιτίας, τις απολύσεις και τις περικοπές, το δημόσιο έλλειμα συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς τα έσοδα από το ΦΠΑ έχουν μειωθεί κατά 7,8%. Έτσι, η ρουμανική κυβέρνηση συζητά σήμερα για «επανασχεδιασμό του φορολογικού συστήματος» και για «γεναία» αύξηση του ΦΠΑ κατά 5 μονάδες, στο 24% (εδώ τους έχουμε προλάβει). 
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, οι μισοί Ρουμάνοι πιστεύουν ότι η ζωή ήταν καλύτερη επί υπαρκτού σοσιαλισμού και μόνο ένας στους 4 ότι ήταν χειρότερη. Η σχετική έρευνα έγινε μάλιστα από το ρουμανικό "Ινστιτούτο Έρευνας για τα Εγκλήματα του Κομμουνισμού και Μνήμης της Εξορίας" (IICCMER). 
Η «λύση» τελικά θα δοθεί πάλι από το ΔΝΤ. Στα τέλη Αυγούστου ο Πρόεδρος της χώρας ανήγγειλε «μία νέα συμφωνία του ΔΝΤ με την χώρα του θα λάβει χώρα μέσα στο 2011, αντικαθιστώντας την ισχύουσα, που λήγει στο μεταξύ χρονικό διάστημα». «Με τη νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, θα είμαστε αξιόπιστοι στα μάτια επενδυτών και των διεθνών χρηματαγορών», υπογράμμισε τέλος στην ίδια ομιλία ο πρόεδρος Μπασέσκου. Μας θυμίζει κάτι;