Στις κάλπες καλούνται σήμερα περίπου 17 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Βενεζουέλα προκειμένου να αναδείξουν τα 165 μέλη της βουλής. H διαδικασία ερμηνεύεται ως άτυπο δημοψήφισμα για τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες, καθώς το αποτέλεσμα, σύμφωνα με αναλυτές, θα γίνει πρόκριμμα για τις προεδρικές εκλογές του 2012 και θα οδηγήσει την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, παρά τη δυναμική επανεμφάνιση της αντιπολίτευσης, το κόμμα της Σοσιαλιστικής Ενότητας του Τσάβες θα βγει νικητής. Ωστόσο, η νίκη δεν θα είναι απόλυτη, καθώς δεν αναμένεται να φτάσει το όριο των 99 βουλευτών (δύο τρίτα των εδρών). Ο Τσάβες έκανε εντατική εκστρατεία για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων, που είναι απαραίτητη ώστε να εγκριθούν οι σημαντικότεροι νόμοι που ετοιμάζει η κυβέρνησή του με σκοπό να εντατικοποιηθεί η διαδικασία μετάβασης της χώρας στο «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα».
Η αντιπολίτευση ελπίζει να εκμεταλλευτεί την δυσαρέσκεια για τον υψηλό πληθωρισμό, τα προβλήματα της οικονομίας, τις ελλείψεις και τα προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες και την εγκληματικότητα, που έχουν μειώσει την δημοτικότητα του προέδρου Τσάβες.
Πάνω από 10 κόμματα αποτελούν το συνασπισμό «Mesa de la Unidad Democratica» (Χώρος της Δημοκρατικής Ενότητας), κι η αντιπολίτευση εμφανίζεται πιο συγκεντρωμένη από ποτέ, με κοινούς υποψήφιους. Η αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει τις προηγούμενες εκλογές του 2005 επικαλούμενη φόβους για εκλογική νοθεία.
Η δημοτικότητα του Τσάβες έχει πέσει, και βρίσκεται από το 40% ως το 50%, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αν η αντιπολίτευση καταφέρει να κερδίσει μεγάλο αριθμό εδρών θα πρόκειται για την πιο σημαντική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει την δωδεκαετία που βρίσκεται στην εξουσία. Παράλληλα, περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων θεωρούνται αναποφάσιστοι.