Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Έργα που πλήρωνε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης δεν έγιναν ποτέ

Σύμφωνα με καταγγελία της Οικολογίας Αλληλεγγύης, έργα που ανατίθονταν απ’ ευθείας με απόφαση του κ. Νομάρχη (μέσω συμβάσεων μίσθωσης έργου) «δεν έχουν μελετηθεί ούτε εκτελεστεί» αλλά και «δεν υπηρέτησε κανένας υπάλληλος με σύμβαση έργου». «Ο κ. Ψωμιάδης, που όριζε ως τόπο εκτέλεσης τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας και τον εαυτό του ως επιβλέποντα των έργων είναι τώρα απολύτως εκτεθειμένος», δήλωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Μ. Τρεμόπουλος.
«Η ζημιά για το δημόσιο συμφέρον ξεπερνά μάλλον κατά πολύ τις βεβαιωμένες 840.000 ευρώ και θα πρέπει να εξακριβωθεί με λεπτομερή έρευνα Περιφέρειας και Δικαιοσύνης». 
Ο κ. Π. Ψωμιάδης, με τη σημείωση ότι «η εκτέλεση του έργου θα παρακολουθείται από τον Νομάρχη», κατά παράβαση όλων των σχετικών διατάξεων, προχωρούσε στην πληρωμή των έργων, χωρίς ποτέ αυτά να κατασκευαστούν.  
Η καταγγελία που υπογράφει ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος συνεχίζει, με αναλυτική περιγραφή των παρανομιών στις οποίες προέβει ο Νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. 
"
1. Με συγκεκριμένα στοιχεία έχουμε εντοπίσει τις παράνομες διαδικασίες, τα ποινικά αδικήματα και τη ζημιά του ελληνικού δημοσίου κατά την εκτέλεση και πληρωμή των δημοσίων έργων στην ουσία με απευθείας αναθέσεις σε εκατοντάδες έργα προϋπολογισμού 45.000 Ευρώ στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης -Ν.Α.Θ. (ΔΤΥΝΑΘ), στο διάστημα από 2005 έως 2010. Επίσης, καταγγείλαμε περιπτώσεις διπλοπληρωμών ή ακόμη και τριπλοπληρωμών 45αριών, που γίνονταν με τρεις συγκεκριμένες μεθόδους- τεχνάσματα. Και αποκαλύψαμε ότι η διοίκηση Ψωμιάδη προσπαθεί να κατασκευάσει εκ των υστέρων τα έργα, με νέες διάτρητες δημοπρασίες και πληρώνοντας επιπλέον χρήματα των πολιτών!

2. Ο κ. Π. Ψωμιάδης απέφυγε να απαντήσει στις καταγγελίες μας για πληρωμές σε 30 άτομα με τον ίδιο ως «επιβλέποντα» για δύο ανύπαρκτα έργα της ΔΥΠΕΒ προϋπολογισμού αντίστοιχα 675.000 και 164.000 ευρώ.
Δηλώνοντας άγνοια, σε έγγραφό του με αριθμό Γ.Ν. 2332/23-9-2010, δίνει εντολή στους αρμόδιους προϊστάμενους της ΔΥΠΕΒ να απαντήσουν: «Μετά από συνέντευξη τύπου στις 23.9.2010 από τον Ευρωβουλευτή κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο σχετικά με την κατασκευή παράνομων έργων από τη ΔΥΠΕΒ της ΝΑΘ, εντέλλεσθε όπως αναθέσετε στους αρμόδιους Προϊσταμένους να με ενημερώσουν γραπτώς μέχρι αύριο 24/9/2010 και ώρα 12.00 προκειμένου να ενημερωθεί η διοίκηση σχετικά με όλες τις καταγγελίες».
Παράλληλα, μεθοδεύεται εξαφάνιση των στοιχείων. Ήδη, όμως, η υπόθεση έχει αποκαλυφθεί και οι αρμόδιοι προϊστάμενοι της ΔΥΠΕΒ δηλώνουν ξεκάθαρα ότι τα έργα αυτά που πληρώθηκαν από τον κ. Νομάρχη ούτε εκτελέστηκαν ούτε και εμφανίστηκε έστω και ένα από τα 30 άτομα στην υπηρεσία.
Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος μελετών –κατασκευών της ΔΥΠΕΒ δηλώνει εγγράφως: «σας γνωρίζω ότι έχοντας άμεση γνώση για το διάστημα που προΐσταμαι του Τμήματος, αλλά και όπως προκύπτει από το αρχείο των έργων για το προηγούμενο διάστημα, δεν έχουν μελετηθεί ούτε εκτελεστεί από το Τμήμα μας έργα με την παραπάνω ονομασία, τοποθεσία και προϋπολογισμό».
Παράλληλα, ο προϊστάμενος προγραμματισμού και διαχείρισης υδατικών πόρων της ΔΥΠΕΒ δηλώνει: «σας γνωρίζουμε ότι στο Α’ τμήμα της Υπηρεσίας μας στο οποίο είμαι προϊστάμενος από το 2002 δεν εκτελέστηκε κανένα από τα αναφερόμενα έργα και δεν υπηρέτησε κανένας υπάλληλος με σύμβαση έργου».
Γιατί, λοιπόν, ο κ. Ψωμιάδης αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τις αποστομωτικές αυτές απαντήσεις; Είναι προφανές.

3. Ο κ. Π. Ψωμιάδης αποφεύγει να απαντήσει, επίσης, στις καταγγελίες μας για διπλοπληρωμές ή πληρωμές ανύπαρκτων έργων στα υπόλοιπα τμήματα της ΔΤΥΝΑΘ (τμήματα υδραυλικών έργων, ηλεκτρομηχανολογικών έργων, μελετών –κατασκευών και συντήρησης κτιρίων, κατασκευών σχολικών κτιρίων) για επίσης προφανείς λόγους, αφού εκεί υπάγονται οι «πληρωμές» των έργων στις κοίτες των ρεμάτων και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

4. Επιλέγει να δώσει στη δημοσιότητα τις διαψεύσεις του τμηματάρχη οδοποιίας της ΔΤΥΝΑΘ κ. Ψαλτόπουλου.
Μόνο που ο συγκεκριμένος προϊστάμενος έχει ήδη παραπεμφθεί στο πειθαρχικό της Νομαρχίας για αδικήματα που αφορούν την εμπλοκή του ως επιβλέποντα και προϊσταμένου στην κατασκευή του έργου της οδού Θεσσαλονίκης –Ωραιοκάστρου, σύμφωνα με την 51/Θ2009 έκθεση επιθεώρηση –ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Για ευνόητους, βεβαίως, λόγους η πειθαρχική διαδικασία δεν προχώρησε μέχρι σήμερα ενώ αντίθετα η αντίστοιχη διαδικασία κατά των αιρετών παραγόντων της Νομαρχίας, με πρωτοβουλία της Γ.Γ. της Περιφέρειας, έχει ήδη προχωρήσει και στις 24.9.2010 απολογήθηκαν ήδη οι εγκαλούμενοι παραπεμφθέντες στο αντίστοιχο πειθαρχικό συμβούλιο, μεταξύ τους και ο κ. Διονύσης Ψωμιάδης.
Επιπλέον, αποσιωπούνται οι επιμετρήσεις του κυρίως έργου και των 3 «45αριών» που πληρώθηκαν καθώς και τουλάχιστον ενός έργου που αποκρύβεται, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, που γνωστός εργοδηγός μελέτησε και επέβλεψε σε τμήμα του έργου, από διαφορετικές με το κυρίως έργο πιστώσεις.
Είναι εξάλλου γνωστό ότι αναμένεται η καθαρογραμμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που καθυστερεί εδώ και 2 χρόνια, για την ακύρωση της απόφασης έγκρισης των πρακτικών δημοπρασίας του έργου, για την ακύρωση δηλ. του έργου, με όλες τις δυσμενείς για τη Νομαρχία επιπτώσεις και μάλιστα ο εισηγητής έχει ήδη προτείνει και έγινε δεκτή η απόφαση ακύρωσης του έργου.
Υπόψη ότι στις 22.9.2010 εκδικάστηκε ήδη υπόθεση αγωγής ιδιώτη μελετητή κατά της Νομαρχίας για τη μη πληρωμή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τη σύνταξη μελετών κατά τη διάρκεια του έργου. Το πόρισμα των επιθεωρητών του ΥΠΕΧΩΔΕ εδώ και αρκετά χρόνια αποκρύπτεται και ουδείς γνωρίζει για την τύχη του.

5. Η πραγματικότητα γίνεται προσπάθεια να αποκρυφτεί με πλήθος παραπλανητικών και ψευδών στοιχείων και στο έργο που αφορά τον ισόπεδο κόμβο στη διασταύρωση των οδών Πλαγιαρίου-Επανωμής και Μηχανιώνας-Πλαγιαρίου.
Και ερωτούμε:
·         Στα πλαίσια κατασκευής του έργου αυτού πληρώθηκε μέρος ή όλος ο ισόπεδος κόμβος;
·         Τι ακριβώς ακυρώθηκε και γιατί με την ΑΠ1/9-3-2010 απόφαση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας;
·         Τι εργασίες είχαν ήδη εκτελεστεί –πληρωθεί στον κόμβο πριν τη δημοπράτηση του έργου στις 25.5.2010;
·         Τι συνέβη την ημέρα της δημοπρασίας και κάτω από ποιες συνθήκες δόθηκε η έκπτωση 4% από τον συγκεκριμένο εργολάβο;
·         Πότε πράγματι εκτελέστηκε το έργο και με βάση ποιες μελέτες τεχνικές, περιβαλλοντικές κτλ;

6. Προβάλλεται υποκριτικά ο ισχυρισμός ότι τα σχετικά στοιχεία είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε. Μόνο που η μέχρι τώρα στάση της Νομαρχίας άλλα αποδεικνύει:
·         Ζητήθηκε η πειθαρχική δίωξη του κ. Αλ. Κωνσταντινίδη από το ΣΕΕΔΔ για μη χορήγηση στοιχείων ή όχι;
·         Ζητήθηκε η πειθαρχική δίωξη υπαλλήλων που χορηγούν στοιχεία ή όχι;
·         Παραπέμφθηκαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο τα αιτήματά μας για στοιχεία γύρω από τη λίμνη Κορώνεια ή όχι;
·         Αρνείται η Νομαρχία τη χορήγηση στοιχείων με τη δικαιολογία ότι οι πολίτες δεν έχουν έννομο συμφέρον ή όχι;
·         Έχει παραπέμψει η διοίκηση της Νομαρχίας στην Αρχή Προστασίας προσωπικών δεδομένων αρνούμενη να δώσει στοιχεία σε νομαρχιακούς συμβούλους για πεπραγμένα της ή όχι;
·         Δόθηκαν τα στοιχεία που ζήτησαν οι οικολόγοι για το έργο καθαρισμού ρεμάτων στους Δήμους Λαγκαδά και Καλλινδοίων ή όχι;

Είναι φανερό ότι η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και η Δικαιοσύνη θα πρέπει να παρέμβουν άμεσα, για να πέσει φως στα πληρωθέντα ανύπαρκτα έργα της ΔΥΠΕΒ και να διερευνήσουν για επιπλέον πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα από τους παράγοντες της Νομαρχίας, όπως η παράβαση καθήκοντος, ψευδείς βεβαιώσεις περί την υπηρεσία κ.α."