Παρά τη γενικευμένη υστερία για συγκυριακές επιδημίες, όπως πρόσφατα η γρίππη των χοίρων και παλιότερα η γρίππη των πτηνών, ο ιός SARS κοκ, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν από ασθένειες γνωστές και παλιές, όπως η φυματίωση.
Έτσι, αν δεν γίνουν προσπάθειες καταπολέμησης της φυματίωσης, 10 εκατ. άνθρωποι θα πεθάνουν από την ασθένεια ως το 2015, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το πρόγραμμα "Στοπ στη φυματίωση" του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπολογίζει στα 47 δισ. δολάρια το ποσό που θα χρειαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των προβλεπόμενων θανάτων. Στον τομέα της έρευνας οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι πρέπει ν' αναπτυχθούν αποτελεσματικά διαγνωστικά τεστ, νέα φάρμακα ή εμβόλιο. Από τα 47 δισ. δολάρια υπολογίζονται ότι για την έρευνα θα χρειαστούν 10 δισ. δολάρια και για την εφαρμογή του προγράμματος δράσης άλλα 37 δισ. δολάρια.
Παρόλα αυτά, τέτοιες ασθένειες ποτέ δεν εξασφαλίζουν την "προβολή" των μοντέρνων επιδημιών. Ίσως γιατί απλά απειλούν βασικά τον τρίτο κόσμο και τους φτωχότερους λαούς, καθώς το 55% των κρουσμάτων παρατηρείται στην Ασία και το 30% στην Αφρική. Φυσικά, αυτό οφείλεται στο απλό γεγονός ότι η ασθένεια είναι στις περισσότερες περιπτωσεις ιάσιμη, αλλά οι κάτοικοι των περισσοτέρων χωρών δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία. Έτσι, από τα εννέα εκατ. ασθενείς, περίπου δύο εκατ. πεθαίνουν ετησίως.
πηγή enet.gr