Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Γαλλία : 12 Οκτώβρη, νέα μέρα κινητοποιήσεων και απεργία διαρκείας στο μετρό.



Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων (CGT, CFDT, CFE-CGC, CFTC, FSU, Solidaires et UNSA) αποφάσισαν κοινή πορεία και απεργίες στις 12 οκτώβρη ενάντια στις μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό. Ωστόσο η άρνηση της κυβέρνησης να υποχωρήσει έστω και στο ελάχιστο από την αρχική της πρόταση, αναγκάζει τους συνδικαλιστές να συζητήσουν για τις μορφές που θα πάρουν οι κινητοποιήσεις στην συνέχεια. Το αίτημα για γενική απεργία φαίνεται να κερδίζει έδαφος, αλλά για την ώρα δεν στηρίζεται από τις ηγεσίες των μεγάλων συνδικάτων.

Την στιγμή λοιπόν που τα συνδικάτα δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν, χωρίς όμως να δίνουν μια σαφή εικόνα του πως, η απόφαση για απεργία διαρκείας στο μετρό ίσως να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των κινητοποιήσεων.
Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι το άνοιγμα προς τους νέους και τις νέες που καλούνται και αυτοί να παλέψουν για τις … συντάξεις τους। Τα πρώτα δείγματα συμμετοχής των νέων είναι ενθαρρυντικά και αναμένεται συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα αυτό, σημαίνει πως οι κινητοποιήσεις δεν θα υπερασπιστουν μόνο τα δικαιώματα στην σύνταξη των ήδη εργαζομένων αλλά θα γίνουν εργαλείο για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια γενικά για τις ολοένα και πιο επισφαλής συνθήκες εργασίας.
Φωτογραφία : Paul Romani , Πορεία ενάντια στις μεταρρυθμίσεις 2/9 Παρίσι, http://www.phototheque.org/photo/35935.html