Δραματικές αλλαγές Δραματικές αλλαγές στο εργατικό δυναμικό της χώρας επιφέρει η οικονομική κρίση που αναμένεται να κορυφωθεί το 2011 και ήδη συνοδεύεται από πρωτόγνωρη ύφεση της τάξης του 4% και κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας που θα αγγίξει το 20%, αλλά και των άτυπων μορφών απασχόλησης που σε μια πρώτη εκτίμηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας αφορούν 1,1 εκατομμύριο Έλληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά από θεσμικές αλλαγές, περαιτέρω ελαστικοποίησης όχι μόνο των εργασιακών σχέσεων, αλλά και των μισθών, διαμορφώνοντας τους όρους φθινής και ανασφαλούς απασχόλησης, η απρόσκοπτη διατήρηση της οποίας - κυρίως στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας – θα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις διαθέσεις των επιχειρήσεων και των εργοδοτών.
Συγκεκριμένα με υπουργική απόφαση η Λ. Κατσέλη προωθεί την “αποκέντρωση” των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, παρέχοντας τη “δυνατότητα ευελιξίας” για επιχειρήσεις ή κλάδους που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ή περιοχές που έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας. Και στις τρείς περιπτώσεις θα αναστέλεται η ισχύς της κλαδικής σύμβασης, που εν τέλει θα έχει τυπικό χαρακτήρα.
Ταυτόχρονα, με Προεδρικό Διάταγμα, καταργείται ο θεσμικός ρόλος του ΟΜΕΔ στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με το Π.Δ. οι αποφάσεις της Διαιτησίας θα υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο, στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία με την τελική απόφαση, με αποτέλεσμα όλο το νομοθετικό οικοδόμημα που θεσπίστηκε ομόφωνα επί οικουμενικής (Ν.1876/90) και αποτελούσε την εγγύηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, να δίνει τη θέση του στα διοικητικά δικαστήρια! Παράλληλα το Π.Δ. υποχρεώνει την όποια διαιτητική απόφαση να έχει λάβει υπόψη της την οικονομική κατάσταση του κλάδου, πρόβλεψη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν.
Ανεργοι, ανασφάλιστοι, ευέλικτοι…
Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, το ΣΕΠΕ και ο ΟΑΕΔ, επιβεβαιώνουν τις δραματικές αλλαγές που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του 2010, διαπιστώνοντας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες μείωση της μισθωτής εργασίας, αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας, ενώ το κύμα απολύσεων που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο χρόνο δεν ανακόπηκε ούτε τον Αύγουστο κατ’εξοχήν μήνα με αυξημένη την προσωρινή απασχόληση. Αναλυτικά:
*Η μισθωτή εργασία υποχώρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το 1968! Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ αυτό οφείλεται στη μείωση των εργαζόμενων με μόνιμη σχέση εργασίας (αορίστου χρόνου) ενώ αυξήθηκε η μερική και η ευέλικτη απασχόληση ακόμα και στον δημόσιο τομέα όπου απασχολείται το 11% του συνολικού αριθμού των μερικώς απασχολούμενων και το 28% των προσωρινά απασχολούμενων! Η μείωση στην απασχόλησης σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο κατά 50.215 άτομα, οφείλεται κατά τα 2/3 στη μείωση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (33.515 άτομα, 66,8%). Το ΙΝΕ εκτιμά ότι η πραγματική ανεργία ήδη κινείται στο 18% ωστόσο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20% το 2011.
Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στην παραοικονομία και εργάζεται με άτυπες μορφές απασχόλησης φθάνει το 26% και αφορά 1 στους 4 Έλληνες και 1 στους 2 μετανάστες. Οι άτυπες μορφές απασχόλησης κυριαρχούν στον τομέα της εστίασης κατά 38%, στα cafe-bar 50%, στη νυχτερινή διασκέδαση 55%, στον τουρισμό 25%, στις ταχυμεταφορές 30%, στις διανομές κατ’ οίκον 60%, στις υπηρεσίες ασφαλείας πάνω από 25%, στην οικιακή καθαριότητα 43%, στις κατασκευές 38%, στον τομέα της μεταποίησης 26% για τη βιοτεχνία και 14% για τη βιομηχανία.
Αύξηση απολύσεων, μετατροπή συμβάσεων
*Οι απολύσεις και μετατροπές των συμβάσεων, δεν σταμάτησαν ούτε το καλοκαίρι. Σύμφωνα με στοχεία του ΟΑΕΔ τον περασμένο Αύγουστο χάθηκαν σχεδόν 14.000 θέσεις εργασίας, καθώς οι καταγγελίες συμβάσεων έφθασαν τις 65.000, έναντι 52.660 προσλήψεων. Οι προσλήψεις μειώθηκαν κατά 0,24% σε σχέση με τον προηγούμενο Αύγουστο, και ανήλθαν σε 52.660, ενώ πραγματοποιήθηκαν 18.225 απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) και έληξαν 21.185 συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στις απώλειες θέσεων εργασίας, πρέπει να προστεθούν και οι 25.380 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου κατά τον Αύγουστο (39.410) εμφανίζεται αυξημένο κατά 10,31% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009 (35.728).
Τέλος με προηγούμενα στοιχεία (Απριλίου-Ιουνίου) διαπιστώνεται ρευστοποίηση της αγοράς εργασίας και συνοδεύεεται από αύξηση κατά 50% της εκ περιπτροπής εργασία (Αθήνα – Θεσσαλονίκη), ενώ μία στις δύο προσλήψεις αφορά θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.
αναδημοσίευση από Αυγή
αναδημοσίευση από Αυγή