Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

Στο νοσοκομείο 2 Ιρανοί με ραμμένα στόματα

Με αιμοπτύσεις και σε ημιλυπόυθμη κατάσταση, ασθενοφόρο μετέφερε στο νοσοκομείο τον Ιρανό απεργό Μασούτ Φαραμαρζί Χοσραβί. Δύο ώρες πριν μεταφέρονταν στα επείγοντα του Ευαγγελισμού και ο Μοχσέν Αμπντούλ Χοσέινι, ο απεργός πείνας με ραμμένο στόμα.

Οι Ιρανοί βρίσκονται σήμερα στην 17η ημέρα απεργίας, διεκδικώντας πολιτικό άσυλο. Συνολικά 25 πρόσφυγες πραγματοποιούν απεργίας πείνας, ενώ στα Προπύλαια βρίσκονται 44 διαμαρτυρόμενοι Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες. Οι 7 έχουν ράψει τα στόματά τους. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μια νεαρή γυναίκα, η Μαντάνα Ντανεσνιά.
Η Επιτροπή Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων στην Ελλάδα και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή καταγγέλλουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο «στους δικούς του ρυθμούς διαχείρισης των αιτημάτων των προσφύγων με πολιτική που τη χαρακτηρίζει η απανθρωπιά, η έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και η άκαρδη αντιμετώπιση για παιδιά ακόμη και για την γυναίκα που έχουν ράψει το στόμα της προχωρούσε σε μια συνάντηση ρουτίνας για το ζήτημα των απεργών πείνας».
Εκπρόσωποι των οργανώσεων συναντήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευή με εκπροσώπους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έπειτα από αίτημα των πρώτων ώστε να πάρουν άμεση απάντηση στην διεκδίκηση των Ιρανών απεργών πείνας που βρίσκονται στα Προπύλαια. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Ιρανών απεργών πείνας Σέμκο Μοχαμεντί, Ριμπουάρ Κομπατί και Αμίρ Αμπντουλμαλεκί και εκ μέρους της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή ο Πέτρος Κωνσταντίνου. Οι εκπρόσωποι των Ιρανών απεργών πείνας απαίτησαν την άμεση χορήγηση ασύλου, επικαλούμενοι τον κίνδυνο διώξεων των ίδιων και των οικογενειών τους στο Ιράν μετά μάλιστα τη τεράστια δημοσιότητα που έχει πάρει διεθνώς η απεργία πείνας με τα ραμμένα στόματα.
Η απάντηση που έλαβαν από τον υπουργό Χρήστο Παπουτσή χαρακτηρίζεται ως «νομικίστικες αντιμετωπίσεις γεμάτες ασάφεια και με χρονοδιάγραμμα που αγνοεί την ύπαρξη της απεργίας πείνας. Πρακτικά πρότεινε την ίδια λύση που προκάλεσε την απεργία πείνας και το ράψιμο στομάτων, την έναρξη δηλαδή πυκνότερων συνεδριάσεων της επιτροπής ασύλου με απροσδιόριστο το πότε δίνεται απάντηση στο αίτημα. Άλλωστε 18 από τους 50 Ιρανούς έδωσαν συνέντευξη τον Σεπτέμβρη και ακόμη αγνοείται η τύχη του αιτήματος όπως άλλωστε έχει συμβεί και με άλλες 47.000 αιτούντες άσυλο!».
Καταγγέλλεται, επίσης, προσπάθειας διάσπασης των απεργών πείνας, «στέλνοντας κλιμάκιο της αστυνομίας που ζήτησε από την κ. Μαντάνα Ντανεσνιά να πάει να δώσει η ίδια συνέντευξη ξέχωρα από τους υπόλοιπους απεργούς πείνας. Η ίδια δήλωσε ότι αν ανοίξει η διαδικασία θα πάρει τελευταία άσυλο».
Την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου στις 12:30 έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου στα Προπύλαια, όπου θα ανακοινωθούν οι πρωτοβουλίες για την κλιμάκωση της κινητοποίησης αλληλεγγύης στους Ιρανούς απεργούς πείνας.
5