Τους μετανάστες, μεταξύ των οποίων 11 γυναίκες και τρία παιδιά, είχαν αφήσει στη νησίδα Τούρκοι διακινητές, με αποτέλεσμα λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων να κινδυνεύουν να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά και να πνιγούν.
Aπελπισμένος ένας Ινδός μετανάστης από την ομάδα αυτή, προσπαθώντας να προσεγγίσει την κοίτη του ποταμού, παρασύρθηκε από τα νερά και αγνοείται.
Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επισκέφτηκε την περιοχή, με στόχο να διαπιστώσουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί και να επισκεφθούν τα σημεία όπου φιλοξενούνται οι λαθρομετανάστες, αλλά και τα σημεία από τα οποία επιλέγουν να περάσουν στη χώρα μας μέσω του ποταμού Έβρου.
Κατά την παραμονή τους στην περιοχή συνάντησαν την ομάδα αυτή των μεταναστών και επισκέφτηκαν τα κέντρα φιλοξενίας των λαθρομεταναστών, όπου «οι συνθήκες είναι πραγματικά άθλιες», όπως μας είπε η κα Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης του Ελληνικού Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες.
«Από την αρχή της χρονιάς φέτος έχουμε φτάσει τα 34.000 άτομα που φτάνουν στην περιοχή, τη στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός πέρσι για όλο το χρόνο ήταν 9.000. Δηλαδή έχουν ξεπεραστεί οι δυνατότητες της συγκεκριμένης περιοχής, ενώ τα κρατητήρια είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτα» μας είπε.
Η κατάσταση, μάλιστα, έχει ήδη επιδεινωθεί σημαντικά από την τελευταία επίσκεψη του κλιμακίου τον Ιούνιο, επισημαίνει η κα Κεχαγιόγλου, προσθέτοντας ότι η Αρμοστεία θα ζητήσει τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην περιοχή.
Το πρόβλημα είναι, επιπλέον, ότι κάποια από τα άτομα που φιλοξενούνται εκεί είναι στην πραγματικότητα πρόσφυγες, οι οποίοι θα έπρεπε να αιτηθούν άσυλο. Όμως, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να γίνει αυτό, δεν υπάρχουν διερμηνείς ή το αρμόδιο προσωπικό να τους βοηθήσει, κατέληξε το μέλος της Αρμοστείας.
αναδημοσίευση απο tvxs.gr