Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Γαλλία: Ραντεβού για το Σάββατο 6 Νοεμβρίου έδωσαν συνδικάτα και εργαζόμενοι

Ραντεβού για το Σάββατο 6 Νοεμβρίου έδωσαν συνδικάτα και εργαζόμενοι μετά την πανεθνική απεργία της Πέμπτης κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού - μια μεταρρύθμιση που μετά και τη ψήφισή της από τη Βουλή την Τετάρτη οδεύει προς τελική υιοθέτηση, με τελικό σταδιο την υπογραφή της από τον πρόεδρο Σαρκοζί.
Τα συνδικάτα ωστόσο υπόσχονται συνέχιση των αντιδράσεων και διαφοροποίηση των ενεργειών. Την Πέμπτη στο Παρίσι κατέβηκαν στους δρόμους 330.000 άνθρωποι, ενώ συνολικά διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα περίπου 2 εκατομμύρια άτομα. Η πανεθνική απεργία της Πέμπτης ήταν η έβδομη ημέρα των κινητοποιήσεων από τον Σεπτέμβριο κατά του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.Για τα συνδικάτα "το θέμα των συντάξεων δεν έχει κλείσει". Ο Μπερνάρ Τιμπό, γ.γ. του ισχυρότερου συνδικάτου, του CGT, το επανέλαβε την Πέμπτη, μετά την έβδομη ημέρα δράσης. Τα συνδικάτα, ενόψει της κινητοποίησης του ερχόμενου Σαββάτου, διατηρούν το ενιαίο μέτωπό τους κατά της κυβερνητικής μεταρρύθμισης. Οι ιθύνοντες των συνδικάτων ανέμεναν την κάμψη της κινητοποίησης, ειδικά σε μια περίοδο σχολικών διακοπών.
Χθες εξάλλου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Total, και τα έξι διυλιστήρια του ομίλου στη Γαλλία αναμενόταν να επαναλειτουργήσουν. Χθες οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια της Total στο Γκονφρεβίλ λ΄Ορσέ κοντά στη Χάβρη και αυτό της Δουνκέρκης αποφάσισαν να επιστρέψουν στην εργασία τους, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT.
Το διυλιστήριο στο Λα Μεντ επαναλειτούργησε την Τετάρτη. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα διυλιστήρια της Γαλλίας προκάλεσαν σοβαρές ελλείψεις στα καύσιμα. Χθες Πέμπτη το 85% των 12.300 πρατηρίων καυσίμων λειτουργούσαν κανονικά, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
alfavita.gr