Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Εφημεριδεεεες!

 
Ο Τύπος της Θεσσαλονίκης
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "e-σχολείο χωρίς θέρμανση! Παρόν και μέλλον συγκρούονται στην εκπαίδευση"
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ο "κλώνος" και ο ..."χαβαλές". Αγριεύει η κατάσταση των μονομάχων για τον δήμο Θεσσαλονίκης"
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Βόμβα για την Ελλάδα από τον επικεφαλής των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γιούνκερ"



 Σαββατιάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η Πολεοδομία είναι για κατεδάφιση. Κόλαφος η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη"
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις του περασμένου καλοκαιριού επιδείνωσαν την ήδη τραγική κατάσταση, μετατρέποντας την απλή διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας σε μαραθώνιο. Έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη για τις Πολεοδομίες κάνει λόγο για "δραματική κατάσταση" που οφείλεται σε ελλιπή μηχανοργάνωση και στελέχωση, πολυπλοκότητα της νομοθεσίας και παραλείψεις που έχουν δημιουργήσει τετελεσμένα".
Η ΑΥΓΗ: "Φυγομαχούν για το Μνημόνιο"
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "για να μην αποφύγει την καταδίκη του Μνημονίου και της πολιτικής της λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση μεθόδευσε αναβολή της συζήτησης της προσφυγής των φορέων στο ΣτΕ, αποφεύγοντας να υποβάλει το υπόμνημα με τις θέσεις της. Το ανώτατο δικαστήριο όρισε νέα δικάσιμο στις 23 Νοεμβρίου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη είχε προϊδεάσει για την κυβερνητική στάση".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πετάμε 660 εκατ. ευρώ για 3 υπογραφές υπουργών! Ανεργία: έγγραφο-σοκ του διοικητή του ΟΑΕΔ"
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ενώ ο ΟΑΕΔ αναζητεί 500 εκατ. ευρώ για να διασφαλίσει την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας ως το τέλος του έτους, 660 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα απασχόλησης "λιμνάζουν" εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού έχει εγκρίνει από τον Ιούνιο 11 προγράμματα, αλλά κινδυνεύουν να ακυρωθούν επειδή δεν έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μαύρη τρύπα 1 δισ. ευρώ έχει το ΙΚΑ. Θα προσφύγει σε δανεισμό"
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε τραπεζικό δανεισμό θα υποχρεωθεί να καταφύγει το ΙΚΑ προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του, καθώς δεν μπορεί να περιμένει από τον φετινό προϋπολογισμός άλλες πιστώσεις πέραν αυτών που έχουν ήδη εγγραφεί και εγκριθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το ΙΚΑ θα δανειστεί ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ".
Ο ΛΟΓΟΣ: "ΣΗΜΑ από το εξωτερικό για ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ. Η Ελληνική κυβέρνηση αρνείται να πει όλη την αλήθεια"
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "νέα μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση και ας αρνείται με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών καθημερινά ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν αλλά και του Κλοντ Γιούνκερ, μας δείχνουν πολύ εύγλωτα ότι δεν θα αποφύγουμε τους νέους φόρους έμμεσους και άμεσους οι οποίοι όπως είναι φυσικό θα πλήξουν τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού".
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απίστευτο ηλεκτρονικό κύκλωμα παιδεραστών. Φρίκη!...Εξαρθρώθηκε με 18 συλλήψεις και 177 δικογραφίες!"
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ούτε ο πιο νοσηρός ανθρώπινος νους δεν χωράει τις εικόνες που αντίκρισαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατά τη διάρκεια πανελλαδικής επιχείρησης για την καταπολέμηση της διακίνησης - κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας. Βίντεο που απεικονίζουν ακόμα και βασανιστήρια βρεφών και μικρών παιδιών με βελόνες από σύριγγες στα γεννητικά τους όργανα!!! Συνολικά σχηματίστηκαν 177 δικογραφίες και συνελήφθησαν 18 άτομα, ενώ ανάμεσα στους κατηγορούμενους υπάρχει εκπαιδευτικός και απόστρατος πιλότος". 
Η ΝΙΚΗ: "Χωρίς τέλος τα βάρη των ακινήτων. Αυξήσεις και 100% στις αντικειμενικές αξίες"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μπορεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τα έσοδα από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών να μειώνονται στα 270 εκατ. ευρώ για το 2011, από τα 400 εκατ. του στόχου που αναφέρεται στο Μνημόνιο, όμως η επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας θα είναι μεγάλη καθώς οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν έως και 100% σε ορισμένες περιοχές".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πάλη για μείωση τιμής στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Τεράστιες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα"
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την οργή και την αγανάχτηση των εργαζομένων προκαλούν οι σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη, αν και ανακοίνωσαν ότι από την 1η του Γενάρη θα ισχύσουν οι νέες τιμές , εξακολουθούν να κινούνται στη γραμμή της εξαπάτησης και του αποπροσανατολισμού, αρνούμενα να δημοσιοποιήσουν το συγκεκριμένο ύψος των ανατιμήσεων".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βουλιάζει το ΠΑΣΟΚ σε Δήμους και Περιφέρειες. Τι δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις"
Η εφημερίδα τονίζει ότι "βουλιάζει το ΠΑΣΟΚ σε μεγάλους Δήμους και καίριες Περιφέρειες της χώρας, όπως καταδεικνύεται από φανερά και κρυφά γκάλοπ που έχουν ήδη προκαλέσει πανικό στο εκλογικό επιτελείο της Ιπποκράτους. Στελέχη, μάλιστα, της Ιπποκράτους και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αναφέρονται βιτριολικά στο σαρωτικό κύμα της αντι-μνημονιακής ψήφου που καταγράφεται στα τελευταία γκάλοπ με τη φράση "και βουλιάζουμε και δεν αλλάζουμε".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Σπουδαία ανακάλυψη στη μάχη κατά του καρκίνου. Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τη δομή πρωτεΐνης - κλειδί"
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τη δομή μιας πρωτεΐνης - κλειδί, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου και τη μόλυνση με τον ιό του Aids. Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας και ελέγχου της δραστηριότητας της πρωτεΐνης-υποδοχέα με την ονομασία CXCR4, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικά φάρμακα, όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται".
ΕΘΝΟΣ του Σαββάτου: "Κάρτα στοπ σε όσους καθυστερούν τη δόση. Σκληρά μέτρα από τις τράπεζες λόγω ανόδου επισφαλειών"
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε σκληρά μέτρα προχώρησαν οι τράπεζες προκειμένου να εισπράξουν τα χρωστούμενα από τις κάρτες. Αν ο κάτοχος πιστωτικής καθυστερήσει έστω και μία ημέρα να εξοφλήσει τον ελάχιστη δόση, αυτόματα η κάρτα απενεργοποιείται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει νέες αγορές".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ του Σαββάτου: "Ιστορική" υποχώρηση της Αννούλας μετά τις "κανονιές" της "Ε.Ω" για την πρόθεσή της να μετατρέψει την Ιστορία και τα θρησκευτικά σε "προαιρετικά" μαθήματα..."
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "φαίνεται ότι δεν ήταν λίγες οι "προειδοποιητικές" κανονιές που ακούστηκαν στο υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την εισήγηση που δέχτηκε η κ. Διαμαντοπούλου, να μετατρέψει σε "προαιρετικό" το μάθημα όχι μόνο της Ιστορίας, αλλά και των θρησκευτικών. Έτσι η ίδια υπουργός Παιδείας αναγκάστηκε να "ανακρούσει πρύμναν" και επιζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη. Μετά το τέλος της συνάντησης, από το γραφείο τύπου του ΛΑΟΣ εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον ...διάλογο".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ο Δρούτσας απαγορεύει να ψάχνουμε για γαύρο και σαρδέλες στο Αιγαίο. Σταμάτησε με εντολή του η αποστολή ελληνικού ερευνητικού σκάφους"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τέτοια εντολή για σταμάτημα των ερευνών, για να μην δυσαρεστηθούν οι Τούρκοι, είχε να δοθεί από εικοσαετίας. Δεν επετράπη στο "ΦΙΛΙΑ" να πλεύσει ούτε στα διεθνή ύδατα κι όλα αυτά όταν το "ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ" και το "ΤΣΕΣΜΕ" έκαναν βόλτες στο Αιγαίο. Και ενώ ο Δρούτσας διέκοψε την ερευνητική αποστολή του "Φιλία", μια τουρκική φρεγάτα κινήθηκε εναντίον σκάφους του Λιμενικού Σώματος, κοντά στην Ψέριμο, για να το εμβολίσει".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "'Κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα'. Κυνική δήλωση Έλληνα Πρωθυπουργού"
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "βόμβα μεγατόνων για την κρίση χρέους στην Ελλάδα έριξε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν εδώ και χρόνια για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και την επερχόμενη κρίση χρέους, αλλά δεν έκαναν τίποτα, γιατί αυτό βόλευε τα γαλλικά και τα γερμανικά συμφέροντα που κέρδιζαν στις πλάτες της χώρας μας".
ΕΣΤΙΑ: "Η οικονομία απαιτεί συναίνεση. Αμιγώς πολιτικό το ελληνικό πρόβλημα"
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο κρισιμώτερο σημείο μετά την Μεταπολίτευση. Τα οικονομικά προβλήματα έχουν λύσεις. Μάλιστα οι περισσότερες είναι μάλλον απλές, αρκεί να υπάρχη πολιτική βούλησις. Αλλά για να μπορέση οιαδήποτε κυβέρνησις να τις δρομολογήση, απαιτείται συναίνεσις από την αντιπολίτευση. Και αυτό ουδέποτε υπήρξε στην χώρα μας. Γι΄αυτό φθάσαμε στο αδιέξοδο".
Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: "Στρώνουν χαλί στον Καραμανλή. Οι κάλπες "τελειώνουν" τον Σαμαρά. Ποιοι προετοιμάζουν τη μεγάλη επιστροφή"
Η εφημερίδα γράφει ότι "το "Καρφί" εδώ και μήνες είχε αποκαλύψει την ύπαρξη του σχεδίου επιστροφής του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ. Εσχάτως, το θέμα μονοπωλεί τις συζητήσεις στο εσωτερικό της ελληνικής Κεντροδεξιάς, με την πλειοψηφία των στελεχών να εκφράζουν τη βεβαιότητα τους για τα πονηρά σχέδια του τέως πρωθυπουργού. Η αλήθεια είναι ότι στη Ν.Δ. υπάρχει έντονος προβληματισμός που συνδέεται με τα "ποσοστά αλά ΣΥΡΙΖΑ" που καταγράφει ο Αντώνης Σαμαράς. Οι σοβαροί της παράταξης έχουν αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό να αναζητούν το πρόσωπο που θα καταφέρει να ενώσει ξανά τους ενοίκους της γαλάζιας πολυκατοικίας".
ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο: "Το τρίμηνο του εφόρου. Έρχεται βροχή ειδοποιητηρίων"
Η εφημερίδα τονίζει ότι "περάστε από την Εφορία, λέει το υπουργείο Οικονομικών σε εκατομμύρια φορολογουμένους. Βροχή από ραβασάκια για ΕΤΑΚ 2009 και έκτακτη εισφορά, ΦΑΠ 2010, περαίωση, ληξιπρόθεσμα, τέλη κυκλοφορίας και τα τελευταία εκκαθαριστικά φορολογίας εισοδήματος. Ο φορολογαριασμός του τελευταίου τριμήνου μόνο από τους παραπάνω ανοιχτούς λογαριασμούς ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ".
Οι οικονομικές εφημερίδες
ΕΞΠΡΕΣ: "Άνοδος επιτοκίων για επιχειρηματικά δάνεια"
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε αύξηση των βασικών επιτοκίων χορηγήσεων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις έως και 0,50 της μονάδας προχωρεί από τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου η Eurobank σηματοδοτώντας νέο γύρο αύξησης των επιτοκίων από το τραπεζικό σύστημα".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πόρισμα- κόλαφος για το έλλειμμα. Τι αποκαλύπτει η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τις λογιστικές αλχημείες"
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σύγχυση και ελλιπή καταγραφή στοιχείων για τα δημοσιονομικά μεγέθη, λογιστικές αλχημείες για τα ελλείμματα και τα χρέη του Δημοσίου, αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις, συνθέτουν το σκηνικό στο στατιστικό σύστημα καταγραφής, όπως αποκαλύπτει η Έκθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που παραδόθηκε στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τον περασμένο Φεβρουάριο".
ΚΕΡΔΟΣ: "Οι Βέλγοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τα ΕΛΤΑ. Ευρύ και επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων υπό την πίεση της Τρόικας"
"Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήρθε η είδηση ότι μεγάλη εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη εκδήλωσε ενδιαφέρον για τα ΕΛΤΑ, που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, για να ακολουθήσει η επιβεβαίωση από τον υπουργό Υποδομών κ. Δ. Ρέππα, ότι πρόκειται για τα βελγικά ταχυδρομεία. Νωρίτερα, από τις ΗΠΑ ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε επισημάνει ότι παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον στον χώρο των επενδύσεων από εταιρείες εντός και εκτός της Ευρώπης", σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "'Το Μνημόνιο είναι τρύπιος κουβάς'. Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έναν μήνα πριν από τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς αποσαφηνίζει μέσω του "ΚτΕ" ότι δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία κατά του Μνημονίου, που θα αποτελέσει την κεντρική γραμμή της Ν.Δ. μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου. Το Μνημόνιο, είναι, μάλιστα, κατά τον κ. Σαμαρά, και το κριτήριο βάσει του οποίου απαντά στα σενάρια περί επανένωσης της Κεντροδεξιάς".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συνεχίζεται η "αιμορραγία" στα έσοδα εννεαμήνου"
Η εφημερίδα τονίζει ότι "μειωμένο κατά 27,7% καταγράφεται το ταμιακό έλλειμμα, το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, φτάνοντας τα 18,5 δισ. ευρώ από 25,6 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρσι. Η μείωση, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οφείλεται κυρίως στο σκέλος των δαπανών (πλην τόκων), οι οποίες καταγράφονται κατά το εν λόγω διάστημα περιορισμένες κατά 9,7% ή 5,3 δισ. ευρώ, και πολύ λιγότερα στα έσοδα τα οποία συνεχίζουν να "πάσχουν".
enet.gr