Την Κυριακή η Ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την πρόταση να απαιτείται από κάθε μη Εβραίο που θέλει να γίνει πολίτης, να ορκίζεται στο Ισραήλ ως Εβραϊκό κράτος. Είκοσι δύο υπουργοί ψήφισαν υπέρ της πρότασης και οκτώ ψήφισαν κατά, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.
Επικριτές της πρότασης αμφισβητούν τη δημοκρατικότητα του να εξαναγκάζεις μη Εβραίους να ορκίζονται πίστη σε ένα εβραϊκό κράτος. Το νομοσχέδιο πρωταρχικά θα πλήξει την παλαιστινιακή μειονότητα, που αποτελεί το 20% των πολιτών του Ισραήλ, αφού οι εβραίοι μετανάστες έρχονται στο Ισραήλ με βάση τον λεγόμενο νόμο της δήθεν «επιστροφής».
Αντιδράσεις στο Ισραήλ
Ο Γκιντεόν Λεβί της Χααρέτζ έγραψε λίγο μετά την ψηφοφορία: «Θυμηθείτε αυτή τη μέρα. Από εδώ και στο εξής θα ζούμε σε μια νέα, επισήμως εγκεκριμένη, εθνοκρατική, θεοκρατική, εθνικιστική και ρατσιστική χώρα. Όποιος πιστεύει ότι δεν τον επηρεάζει είναι γελασμένος».
Περισσότερα από 150 άτομα συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Τελ Αβίβ την Κυριακή, ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισαν ως στροφή της χώρας στο φασισμό. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στην έγκριση του κυβερνητικού συμβουλίου για την τροποποίηση του νόμου ώστε να ζητά όρκο πίστης σε «εβραϊκό κράτος» για όσους θέλουν να πάρουν την υπηκοότητα. Ισραηλινοί ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και βουλευτές της Κνεσέτ συμμετείχαν στη διαδήλωση, σύμφωνα με την εφημερίδα Τζερούσαλεμ Ποστ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο εκ των διοργανωτών Σέφι Ρατσλέφσκι δήλωσε «Από τη στιγμή που ζητάς από τον καθένα να συμφωνήσει στην ίδια πίστη, είσαι ένα φασιστικό κράτος», προσθέτοντας ότι «κάθε εθνική καταστροφή ξεκινά με αποφάσεις σαν κι αυτήν».
Στην τροποποίηση του νόμου αντιτάχθηκε και η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι, χαρακτηρίζοντάς το ως «πολιτική στα χειρότερά της», όπως γράφτηκε στην Χααρέτζ. Η Λίβνι δήλωσε ότι «είναι κρίσιμο να διατηρήσουμε το στάτους του Ισραήλ ως Εβραϊκό κράτος», αλλά ότι η τροποποίηση του νόμου θα προκαλέσει εσωτερικές διαμάχες και θα πλήξει τη φήμη του Ισραήλ διεθνώς.
Παλαιστινιακές αντιδράσεις
Κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς αρνήθηκε την ισραηλινή απαίτηση να αναγνωρισθεί το Ισραήλ ως «εβραϊκό κράτος» λέγοντας ότι αυτό θα σήμαινε ότι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες εκπίπτουν του δικαιώματός τους στην επιστροφή, ενώ θα απειλούσε και τα πολιτικά δικαιώματα των Παλαιστινίων που ζουν στο Ισραήλ.
Εκπρόσωπος της Φατάχ δήλωσε ότι η έγκριση του νόμου δείχνει ξεκάθαρα μια πολιτική εθνοκάθαρσης. Ο Ουσάμα Αλ Καουάσμι, δήλωσε ότι η τροποποίηση του νόμου για την υπηκοότητα έχει ως στόχο τους Παλαιστίνιους και υποσκάπτει τον ισραηλινό ισχυρισμό περί δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον Αλ Καουάσμι, η απόφαση δείχνει ξεκάθαρα ότι το Ισραήλ είναι «το πιο ρατσιστικό και δικτατορικό κράτος σε όλον τον κόσμο».
Η Χαμάς την Κυριακή δήλωσε ότι η έγκριση για τον όρκο πίστης σε εβραϊκό κράτος είναι μια ρατσιστική προσπάθεια να εξαλειφθεί η παλαιστινιακή ταυτότητα. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φαούζι Μπαρχούμ δήλωσε ότι η τροποποίηση του νόμου απειλεί την παλαιστινιακή ύπαρξη. Παρόλα αυτά Άραβες ηγέτες και η διεθνής κοινότητα σωπαίνουν καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, δήλωσε. Επέκρινε δε και τη σιωπή των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί του θέματος το οποίο, είπε, αποδεικνύει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Σύμφωνα με τον Μπαρχούμ ο νόμος πέρασε στο πλαίσιο του σχεδίου του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν να εγκαθιδρύσει ένα εβραϊκό κράτος και να απελάσει τους Παλαιστίνιους από το Ισραήλ. Ο Λίμπερμαν έκανε την πρόταση κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας σε ηγέτες του κόσμου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να μετακινηθούν τα σύνορα «για να ανταποκρίνονται καλύτερα στη δημογραφική πραγματικότητα». Σύμφωνα με το σχέδιο του Λίμπερμαν, οι περιοχές στις οποίες κατοικούν άραβες θα μεταφερθούν στην δικαιοδοσία της Παλαιστινιακής Αρχής σε αντάλλαγμα για τους Ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με την πρόταση, η ισραηλινή υπηκοότητα της αραβικής [παλαιστινιακής] μειονότητας στο Ισραήλ θα ανακληθεί. Η τροποποίηση στο νόμο για τον όρκο πίστης που εγκρίθηκε την Κυριακή είναι μια από αυτές που έχουν προταθεί για αντίστοιχους «νόμους πίστης» από το κόμμα του Λίμπερμαν, το Γισραέλ Μπειτένου.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (ΠΝΣ), δηλαδή του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, Άχμαντ Μπάχαρ (Χαμάς), χαρακτήρισε την τροποποίηση του νόμου ως νέα Νάκμπα (καταστροφή) για τους Παλαιστίνιους που ζουν στο Ισραήλ, η οποία θα οδηγήσει στην εξαναγκαστική μετανάστευσή τους. Δήλωσε επίσης ότι η τροποποίηση αποσκοπεί στο να «αδειάσει» την παλαιστινιακή γη από τους αυτόχθονες ιδιοκτήτες της και κάλεσε σε ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση του όρκου. Ο αξιωματούχος του ΠΝΣ κάλεσε επίσης σε διεθνή παρέμβαση για να εμποδιστεί το Ισραήλ να εφαρμόσει την τροποποίηση του νόμου και τα Αραβικά κοινοβούλια να συζητήσουν λύσεις.
Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας Μουσταφά Μπαργούτι δήλωσε ότι η κίνηση είναι το τελευταίο βήμα στην εδραίωση ενός ρατσιστικού συστήματος απαρτχάιντ στο Ισραήλ, περιγράφοντας το νόμο ως «επίσημη διακήρυξη απαρτχάιντ».
Απαιτήσεις Νετανιάχου και διεθνείς παρεμβάσεις
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους Παλαιστίνιους να αναγνωρίσουν την εβραϊκή ταυτότητα του Ισραήλ. Το θέτει ως όρο για το πάγωμα της επέκτασης των εποικισμών. Σε απάντηση η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε το Ισραήλ να εγγυηθεί την ισότητα για όλους του τους πολίτες. «Υποστηρίζουμε δύο δημοκρατικά κράτη που να ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε η Maja Kocijancik, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθρην Άστον. «Υπογραμμίζουμε επίσης ότι τα μελλοντικά κράτη της Παλαιστίνης και του Ισραήλ θα πρέπει να εγγυώνται πλήρως την ισότητα για όλους τους πολίτες τους. Βασικά στην περίπτωση του Ισραήλ, αυτό σημαίνει είτε είναι Εβραίοι είτε όχι».
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι αναγνωρίζει «την προσδοκία του λαού του Ισραήλ» να έχει την αναγνώριση στη περιοχή ως εβραϊκό κράτος. «Αναγνωρίζουμε την προσδοκία του λαού του Ισραήλ. Είναι δημοκρατία. Σε αυτή τη δημοκρατία υπάρχει εγγύηση των ελευθεριών για όλους τους πολίτες του». Η εκπρόσωπος PJ Crowley δήλωσε ότι το «κεντρικό αίτημα» της ισραηλινής κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, είναι η «αποδοχή από την περιοχή της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ ως η πατρίδα για τον Εβραϊκό λαό και αυτό είναι που θέλουμε να δούμε μέσα από αυτές τις διαπραγματεύσεις». Και προσέθεσε: «Έχουμε αναγνωρίσει την ιδιαίτερη φύση του Ισραηλινού κράτους. Είναι ένα κράτος για τον λαό των Εβραίων. Είναι επίσης ένα κράτος για άλλους πολίτες άλλων πίστεων».
Η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς απέρριψε τη Δευτέρα το αίτημα του Νετανιάχου να αναγνωριστεί το Ισραήλ ως αντάλλαγμα για πάγωμα της επέκτασης των εποικισμών. Στα μέσα Σεπτέμβρη ο Αμπάς είχε πει ότι το Ισραήλ είναι ελεύθερο να αυτοαποκαλείται «Ισραηλινή Σιωνιστική Εβραϊκή Αυτοκρατορία» και αυτό δεν είναι δική του δουλειά, αλλά εάν θέλει οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές να αναγνωρίσουν το κράτος, θα πρέπει να αναγνωρίσει και αυτό ένα Παλαιστινιακό κράτος. Οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές έχουν αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ αλλά όχι ως εβραϊκό κράτος, κάτι που θα έπληττε τους μη Εβραίους πολίτες του Ισραήλ και το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων.
intifadagr.wordpress.com