Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

"Κομματικά υποκινούμενες" οι -δεκάδες πια- καταλήψεις

To '90-'91 τις υποκινούσε το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον τότε Υπουργό Παιδείας και (μετέπειτα βουλευτή του), το '97-'98 για τον Αρσένη τις έκανε η αριστερά (ίσως και λίγο η δεξιά), ενώ πίσω από τις πιο πρόσφατες, κρυβόντουσαν ταραξίες, κουκουλοφόροι, συνδικαλιστές καθηγητές και -φυσικά- τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι μαθητικές καταλήψεις ήταν πάντα - για την εκάστοτε κυβέρνηση - "κομματικά υποκινούμενες".
Την ίδια λοιπόν, διόλου ευφάνταστη θεωρία, επιστράτευσε φυσικά και η σημερινή Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Όπως δήλωσε χθες στη Βουλή, με μισόλογα, υπονοούμενα και άλλα λογοπαίχνια που μόνο σε πολιτικό λόγο δεν αντιστοιχούν, οι καταλήψεις υποκινήθηκαν από ...sms τα οποία στάλθηκαν μαζικά την περασμένη εβδομάδα, υποδεικνύοντας ως πηγή το ΚΚΕ. Κατέληξε έτσι ότι οι καταλήψεις "χρησιμοποιούνται από εξωσχολικούς ή από κόμματα πιθανόν ως ένα μέσο αντίδρασης και σύγκρουσης με την κυβέρνηση". Επανέλαβε επίσης τις συνήθεις δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι καταλήψεις "έχουν γίνει καθημερινότητα", "καταργούν την έννοια της δημοκρατίας", "οδηγούν στην παραπαιδεία και τα φροντιστήρια", ¨"γκρεμίζουν στην πράξη το δημόσιο σχολείο" κοκ.
Ακριβώς τα αντίστροφα επιχειρήματα θα μπορούσαν να επικαλεστούν οι αγωνιζόμενοι μαθητές και όσοι στέκονται μαζί τους. Το ζήτημα όμως δεν είναι εκεί: η ουσία είναι ότι όλοι οι εκάστοτε Υπουργοί Παιδείας θεωρούν τους μαθητές και τις μαθήτριες της χώρας ανίκανους να κρίνουν από μόνοι τους αν τα προβλήματα του σχολείου συνιστούν λόγο κινητοποίησης και δεν μπορούν παρά να υπακούουν τυφλά ντιρεκτίβες κομματικών γραφείων. Πέρα από σαφή υποτίμηση της νεολαίας, η αντίληψη αυτή υποδεικνύει και σαφή έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα: ευτυχώς ή δυστυχώς, κανένα κόμμα δεν μπορεί να υποκινήσει καμία μαζική κίνηση στα σχολεία.
Σε κάθε περίπτωση, οι μαθητικές καταλήψεις, οι οποίες στρέφονται κυρίως ενάντια στις μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, κτηριακές και υλικές υποδομές, πολλαπλασιάζονται σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με αναρτήσεις στο athens.indymedia, στο tvxs.gr κα, οι καταλήψεις έχουν περάσει τις 70 στην Αττική και άλλες τόσες έχουν εκδηλωθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα.