Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Επίσκεψη στα κελιά των Δικαστικών Φυλακών Χανίων

Εχθές, 8 Οκτώβρη, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στα Χανιά επισκέπτηκε την τοπική Δικαστική Φυλακή, ύστερα από αίτημα των ίδιων των κρατούμενων. Εκεί, διαπίστωσε τις άθλιες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης και παρέδωσε στους κρατούμενους είδη που είχαν ζητήσει. Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Σήμερα 8 Οκτωβρίου, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων του Κοινωνικού Στεκιού, Στεκιού Μεταναστών, ύστερα από αίτημα των κρατουμένων των Δικαστικών Φυλακών Χανιών, επισκέφτηκε τις φυλακές με σκοπό να διαπιστώσει τις άθλιες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των κρατουμένων στο σωφρονιστικό κατάστημα. Η επιτροπή παρέδωσε στους φυλακισμένους ρούχα, και σαπούνια, πράγματα τα οποία οι ίδιοι οι κρατούμενοι ζήτησαν.
Μετά από συζήτηση με τον διευθυντή των φυλακών, αλλά και αντιπροσωπίας κρατουμένων, διαπιστώσαμε ότι οι συνθήκες κράτησης των φυλακών είναι άθλιες, μιας και οι θάλαμοι της φυλακής είναι πολύ μικροί για να φιλοξενήσουν τόσους κρατούμενους. Η φυλακή, σύμφωνα με τους κρατούμενους είναι παλιά, μικρής χωρητικότητας, και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες τους. Οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες και απαράδεκτες. Οι κρατούμενοι στοιβάζονται στα κελιά και κοιμούνται στα πατώματα. Στα αιτήματά τους είναι η βελτίωση των συνθηκών κράτησης και η αποσυμφόρηση της φυλακής.
Τέλος, μετά από αίτημα των κρατουμένων, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, συγκεντρώνει βιβλία, κυρίως ξενόγλωσσα για να πλαισιωθεί η βιβλιοθήκη της φυλακής. Η επιτροπή είναι ανοιχτή σε κάθε ένα και κάθε μια που ενδιαφέρεται να εκδηλώσει αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους κρατουμένους. Συγκεντρώνονται με πρωτοβουλία της ανδρικά ρούχα, εσώρουχα, σαπούνια, τηλεκάρτες, αθλητικές φόρμες, παπούτσια στο χώρο του Κοινωνικού Στεκιού-Στεκιού Μεταναστών, Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ – ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΑΝΙΑ