Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Πέρασε και από τη Γερουσία το συνταξιοδοτικό των Γάλλων

Οι Γάλλοι γερουσιαστές ενέκριναν με 177 ψήφους υπέρ και 153 κατά, το νομοσχέδιο, εν μέσω μιας αμφιλεγόμενης διαδικασίας. Μάλιστα η γαλλική κυβέρνηση χρησιμοποίησε ένα ειδικό μέτρο προκειμένου να επιταχύνει την ψηφοφορία. Την ίδια στιγμή τα συνδικάτα, οι φοιτητές και οι μαθητές ετοιμάζουν τις επόμενες απεργίες και διαδηλώσεις, ενώ η αστυνομία επιτίθεται για να διαλύσει τα μπλόκα στα διυλιστήρια.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει τώρα από την κοινή κοινοβουλευτική επιτροπή για καθορισθούν οι αλλαγές στο αρχικό κείμενο και στη συνέχεια από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Την ίδια ώρα η αστυνομία της Γαλλίας άνοιξε με τη βία διυλιστήριο καυσίμων της Total που είχαν κλείσει οι διαδηλωτές. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία χωρίς κάποιο ιδιαίτερο συμβάν. Ωστόσο το συνδικάτο CGT υποστήριξε ότι τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις.
Τα συνδικάτα από την πλευρά τους δηλώνουν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, παρά την ψήφιση του νόμου. Νέες απεργίες έχουν προγραμματιστεί για την 28η Οκτωβρίου και για τις 6 Νοεμβρίου από τα συνδικάτα. Η UNEF, κύρια φοιτητική ένωση της Γαλλίας, κάλεσε επίσης τους νέους και τους φοιτητές να πραγματοποιήσουν την Τρίτη μια ημέρα "δράσεων παντού στη Γαλλία", ενώ στους δρόμους συνεχίζουν να βρίσκονται οι μαθητές, με το ένα τρίτο των σχολείων περίπου υπό κατάληψη ή αποκλεισμό.
πηγή enet.gr