Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Καλύπτουν την αστυνομική αυθαιρεσία;;;

Αρνήθηκε, για... «λόγους ασφαλείας», η Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης της ΓΑΔΑ να αποστείλει αντίγραφα υπηρεσιακών ταυτοτήτων με τις φωτογραφίες αστυνομικών σε βάρος των οποίων εκκρεμούσε μήνυση, παρά το σχετικό αίτημα της πταισματοδίκης που διερευνά την υπόθεση.

Σε βάρος των αστυνομικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», είχε ασκηθεί μήνυση από 9 δικηγόρους για «απόπειρα σωματικής βλάβης, απρόκλητη έργω εξύβριση και παράβαση καθήκοντος». Στη σχηματισθείσα δικογραφία αναφέρεται ότι για το αίτημα της πταισματοδίκης ενημερώθηκε και συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών, το οποίο παρενέβη στην προκαταρκτική εξέταση, καθώς με έγγραφό του προς τον αρμόδιο εισαγγελέα διαμαρτυρόταν για το περιεχόμενο του αιτήματος.
Το αποτέλεσμα ήταν να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση χωρίς να κληθούν οι μηνυτές να αναγνωρίσουν τους μηνυόμενους. Τελικά, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων σε βάρος τους, εκδόθηκε εισαγγελική διάταξη, με την οποία απορρίπτεται η έγκληση των εννέα δικηγόρων.
Μετά την προσαγωγή εντολέων τους τον Ιανουάριο του 2009, έπειτα από πορεία για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οι 9 δικηγόροι μετέβησαν στη ΓΑΔΑ. Όπως καταγγέλλουν στη μήνυσή τους οι δικηγόροι, οι φρουροί της εισόδου της ΓΑΔΑ, «άρχισαν να μας απωθούν με τις ασπίδες, κάποιοι δε από τους αστυνομικούς που δεν έφεραν διακριτικά άρχισαν να μας χτυπούν και να μας κλοτσούν, με αποτέλεσμα μία δικηγόρος να τραυματιστεί στο μάτι, οι δε υπόλοιποι να κινδυνεύσουμε να τραυματιστούμε, όλοι δε να υποστούμε προσβολή της τιμής και υπόληψής μας».
«Ο εντοπισμός των ενόχων είναι ευχερής εφ' όσον γνωστοποιηθούν τα στοιχεία της διμοιρίας» κατέθεσαν οι μηνυτές κατά την προκαταρκτική εξέταση, όμως οι φωτογραφίες τους δεν εστάλησαν ποτέ – παρά το σχετικό αίτημα της πταισματοδίκης – «για λόγους ασφάλειας». Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι αρμόδιοι εισαγγελείς προφανώς αποδέχτηκαν ως δικαιολογημένη την άρνηση αποκάλυψης των προσώπων των μηνυομένων που εύλογα θα οδηγούσε σε ατιμωρησία, και κανείς εκ των μηνυτών κλήθηκε ποτέ για περιγραφή ή αναγνώριση ή κατ' άντιπαρασταση εξέταση με τους αστυνομικούς.
Οι δικηγόροι έχουν προσφύγει πλέον κατά της απαλλακτικής εισαγγελικής διάταξης για τους αστυνομικούς, κάνοντας λόγο για ημιτελή διάταξη. Στη διάταξη σημειώνεται πως αν και ορισμένοι εκ των μηνυτών κατέθεσαν ότι «είναι ευχερής ο εντοπισμός των αστυνομικών», εν τούτοις «καθίσταται αμφίβολο αν πράγματι μπορούν να τους περιγράψουν». Παράλληλα, σχετικά με τη φράση «εδώ γίνεται ό,τι πει η Κρατική Ασφάλεια», την οποία φέρεται να χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί, απωθώντας τους δικηγόρους, αυτή «δεν συνιστά -όπως επισημαίνει ο εισαγγελέας- αξιόποινη πράξη».
Υπάρχουν «χίλιοι τρόποι με τους οποίους μπορούν οι αστυνομικοί να διασφαλίζουν την ανωνυμία τους όταν εμπλέκονται με διαδηλωτές. Ειδικά όταν ανήκουν σε ειδικά υπηρεσιακά σώματα, που προσέρχονται στα περιστατικά φορώντας κουκούλες, κυκλοφορούν χωρίς διακριτικά, ή και αναφέρουν καταθέτοντας ως μάρτυρες ως τόπο κατοικίας το Μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας» σημειώνει χαρακτηριστικά στην προσφυγή τους στον Εισαγγελέα Εφετών κατά της εισαγγελικής διάταξης ο Κώστας Παπαδάκης, ένας εκ των μηνυτών δικηγόρων

Αναδημοσίευση tvxs.gr