Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

«Η ουσία της συζήτησης στη Σύνοδο της ΕΕ είναι σήμερα που συζητάνε για την ελεγχόμενη χρεοκοπία. Το θέμα τέθηκε. Αφού βεβαίως έχουν συμφωνήσει προ χρόνων και ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της κρίσης για την χρεοκοπία των λαών», υπογράμμισε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας με τη δημιουργία αμυντικών μηχανισμών έναντι μιας νέας οικονομικής κρίσης.
«Αυτό που συζητάνε τώρα είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία, τσακώνονται μεταξύ τους -και σωστά εμείς λέμε την ΕΕ «λάκο λεόντων»- για το ποιος θα πληρώσει λιγότερα ή περισσότερα. Τα γερμανικά μονοπώλια, τα ιταλικά, τα ελληνικά, τα βρετανικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά; Αυτή είναι η διαμάχη τους και γι’ αυτό την πρώτη μέρα η συζήτηση αφιερώθηκε στα μέτρα που θα πάρουν», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.
Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «με την καθοδήγηση της Γερμανίας, οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης οδηγούν σε έναν νέο ευρωπαϊκό αυταρχισμό. Και το οξύμωρο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ανοήτως εμφανίζονται να μην αντιδρούν στις νέες οικονομικές κυρώσεις που προβλέπει το νέο αυστηροποιημένο Σύμφωνο Σταθερότητας που προωθεί η Γαλλία και η Γερμανία. Η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί θέλουν μια Ευρώπη όπου ο Νότος θα δουλεύει για να κερδίζει ο Βορράς, και κυρίως για να κερδίζει η Γερμανία και η Γαλλία. Αντιθέτως, η κρίση αποδεικνύει ότι χρειαζόμαστε μια εντελώς διαφορετική πολιτική. Μια πολιτική κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης, απασχόλησης, ανάπτυξης».

από tvxs.gr