Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Λιου Σιαομπό: Ο Κινέζος αντιφρονούντας αγνοεί ότι βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης

Ενας νεαρός Κινέζος  δακρύζει μπροστά από τη φωτογραφία του Λιου Σιαομπό. Από διαδήλωση υπέρ της απελευθέρωσής του τον Ιανουάριο του 2010.Ο Λιου Σιαομπό αγνοεί ότι κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης. Βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στη φυλακή καταδικασμένος σε 11ετή κάθειρξη για «ανατρεπτική δράση κατά του κράτους». Την ώρα της ανακοίνωσης από τη Νορβηγική Επιτροπή Βραβείων, τα ξένα δίκτυα εξαφανίστηκαν από τις τηλεοράσεις της Κίνας.

Η Νορβηγική Επιτροπή, (ειδικά το Νόμπελ Ειρήνης δεν απονέμεται από τη Σουηδική Ακαδημία) απένειμε το φετινό βραβείο στον 54χρονο διανοούμενο Λιου Σιαομπό έχοντας βεβαίως πλήρη επίγνωση ότι πρόκειται για τον διασημότερο αντιφρονούντα της Κίνας και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης του Πεκίνου να μην «επιβραβευθεί» η αντικαθεστωτική του δράση.
Ενας νεαρός Κινέζος δακρύζει μπροστά από τη φωτογραφία του Λιου Σιαομπό. Από διαδήλωση υπέρ της απελευθέρωσής του τον Ιανουάριο του 2010.
Απειλή διπλωματικής ρήξης
Με μια απόφαση που έρχεται σε ευθυεία τροχιά σύγκρουσης με τις αρχές του Πεκίνου, και η οποία δεν αποκλείεται να προκαλέσει ακόμη και διπλωματική κρίση στις διμερείς κρατικές σχέσεις, η νορβηγική επιτροπή των Νόμπελ ανακοίνωσε πως ο 54χρονος Λιου Σιαομπό κερδίζει το βραβείο για «τον μακρόχρονο μη βίαιο αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα». Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπή, Θορμπγιορν Γιάγκλαντ, επισημαίνοντας πως η απόφαση αυτή θα χαρακτηριστεί «αμφιλεγόμενη» από πολλές πλευρές και τονίζοντας ότι «η νέα θέση της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή θα έπρεπε να έχει αυξήσει την υπευθυνότητά της», σημείωσε: «Η Επιτροπή έχει την πεποίθηση ότι υπάρχει στενός σύνδεσμος ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη».
Λιου Σιαομπό: Από την Τιενανμέν στο Νόμπελ Ειρήνης
«Εκοψαν στον αέρα» BBC και CNN
Ο Λιου Σιαομπό ο οποίος έχει φυλακιστεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08» - ενός μανιφέστου για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα - που συντάχθηκε κατά το πρότυπο της «Χάρτας 77» των Τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του ΄60,
Η «Χάρτα 08» απαιτεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια εκλογών για μια «ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα».
Την περασμένη εβδομάδα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε την επιτροπή Νόμπελ να μην απονείμει το βραβείο στον Λιου Σιαομπό, καθώς κάτι τέτοιο -όπως είπε- αντιβαίνει στις αρχές του βραβείου.
Καθόλου τυχαία, καθώς αναγγέλλονταν το όνομα του νικητή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, στην Κίνα διακόπηκε η τηλεοπτική μετάδοση τόσο του βρετανικού δικτύου BBC όσο και του αμερικανικού CNN.
Ο Τσέχος θεατρικός συγγραφέας και πρώην πρόεδρος Βάτσλαβ Χάβελ καθώς και ο Νομπελίστας Ειρήνης, αιδεσιμότατος Ντέσμοντ Τούτου, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Λιου «λόγω της αποφασιστικής και ειρηνικής προάσπισης των μεταρρυθμίσεων». Πολλοί κινέζοι αντιφρονούντες είχαν συνυπογράψει επιστολή υποστήριξης της υποψηφιότητας Λιού.
Απο τη θρυλική Τιενανμέν, «εγκληματίας» κατά του κράτους
Πρώτη φορά ο Λιου είχε φυλακιστεί για την συμμετοχή του στο φοιτητικό μεταρρυθμιστικό κίνημα της Πλατείας Τιενανμέν το 1989. Είχε επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ειδικά για να συμμετάσχει στο κίνημα, αλλά συνελήφθη και φυλακίστηκε για δυο χρόνια χωρίς ποτέ να δικαστεί, ενώ εκτοπίστηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας την τριετία 1996 - 1999. Εκτός από πολιτικός ακτιβιστής και... «εγκληματίας» -σύμφωνα με τις κατηγορίες του κινεζικού κράτους- ο Λιου Σιαομπό είναι συγγραφέας, υπήρξε δε καθηγητής σε πανεπιστήμιο του Πεκίνου, μέχρις ότου εκδιώχθηκε.
Ο δικηγόρος του Λιου τον είχε ενημερώσει πως ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους για το βραβείο Νόμπελ, αλλά όσον αφορά την βράβευσή του πιθανότατα δεν γνωρίζει τίποτε διότι απαγορεύεται να συνομιλεί για τρέχοντα θέματα με όσους τον επισκέπτονται στην φυλακή Τζιντσού, στην επαρχία Λιαονίνγκ της βορειο-ανατολικής Κίνας. Του επιτρέπεται να βλέπει τη σύζυγό του μια ώρα κάθε μήνα, παρουσία δυο φρουρών, ενώ παράλληλα τον καταγράφει κάμερα ασφαλείας.
Ο Λιου Σιαομπό μπορεί να είναι διάσημος σε όλο τον κόσμο, όμως στην Κίνα ελάχιστοι τον γνωρίζουν. Στην διάρκεια της τελευταίας δίκης του τον περασμένο Δεκέμβριο, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αισθανθεί την ανάγκη να εκδώσει ανακοίνωση - έκκληση προς τις κινεζικές αρχές, υποστηρίζοντας: «Απευθύνουμε έκκληση στην Κυβέρνηση της Κίνας να απελευθερώσει τον Λιου Σιαομπό αμέσως και να σεβαστεί το δικαίωμα όλων των Κινέζων πολιτών για ελεύθερη έκφραση των πολιτικών τους απόψεων».

πηγή:ethnos.gr