Οι άγριες περικοπές στους προϋπολογισμούς όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων προς το υπουργείο Παιδείας. Κεντρικά αλλά και περιφερειακά ιδρύματα της χώρας καλούν την κυβέρνηση να εξαιρέσει τα πανεπιστήμια από το μνημόνιο περικοπών.
Συγκεκριμένα, η Σύγκλιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θεωρεί πως "οι μεταρρυθμιστικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, η απαξίωση και η ταπείνωση του δημόσιου πανεπιστημίου και των λειτουργών του έχουν ως στόχο να πλήξουν τον δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να συρρικνώσουν περαιτέρω την κρατική χρηματοδότηση και να προλειάνουν το έδαφος για ιδιωτικά ΑΕΙ" και επισημαίνει πως καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί ούτε να σχεδιαστεί, ούτε να εφαρμοστεί αν δεν στηριχτεί στις δυνάμεις του πανεπιστημίου και στις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.
"Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν διορθώνουν τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες του Πανεπιστημίου, ούτε συντελούν στη βελτίωση του παρεχόμενου επιπέδου σπουδών και της ερευνητικής διαδικασίας" αναφέρει η Σύγκλιτος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. "Η ακαδημαϊκή αυτονομία, η συμμετοχική διοίκηση, το πανεπιστημιακό άσυλο, δεν είναι απλές διαδικασίες, ξέχωρες από τους σκοπούς του πανεπιστημίου αλλά αποτελούν τους όρους και τις αναγκαίες συνθήκες για την ανάπτυξη της έρευνας και της διδασκαλίας", καταλήγει.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Σύγκλιτος του οποίου θέτει ως προαπαιτούμενα την κατοχύρωση της αυτοτέλειας και του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και διατήρηση του ρόλου της Συγκλήτου ως του ανώτατου οργάνου το οποίο αποφασίζει για όλα τα θέματα της λειτουργίας και της διοίκησής του και τη διασφάλιση της οικονομικής του βιωσιμότητας με ένα σταθερό πρόγραμμα χρηματοδότησης με τετραετή διάρκεια. "Η όποια χωροταξική αναδιάρθρωση", σημειώνει, "οφείλει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου του κάθε ιδρύματος".
Η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Πάτρας αναφέρει ότι "οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση εντάσσονται στο πλαίσιο των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής καθημερινότητας με περικοπές μισθών, ασφαλιστικών αλλά και κοινωνικών δικαιωμάτων". Ακόμη, κάνει λόγο και για "τακτικές συκοφάντησης" του δημόσιου πανεπιστημίου που δυναμιτίζουν οποιαδήποτε δυνατότητα επικοινωνίας. Τέλος, υπενθυμίζει πως η ακαδημαϊκή αυτονομία, η αυτοτέλεια και η αυτοδιοίκηση, το πανεπιστημιακό άσυλο είναι συναγματικές συνιστώσες του δημόσιου πανεπιστημίου και αποτελούν τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν τα πανεπιστήμια να ανιχνεύσουν και να χαράξουν τη δική τους πορεία.
Το Τμήμα Αρχιτεκτώνων του ΕΜΠ, σε πιο σκληρούς τόνους, καταγγέλει πως οι προτεινόμενες αλλαγές έχουν στόχο την πλήρη αντικατάσταση της αυτοδιοικούμενης δωρεάν δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης από αντιδημοκρατικά εκπαιδευτήρια κατάρτισης χωρίς δημόσια χρηματοδότηση, χωρίς αξιοπρεπείς δασκάλους, με φοιτητές χωρίς λόγο, δικαιώματα και οικονομική στήριξη, με πτυχία χωρίς επαγγελματικό και μορφωτικό αντίκρισμα.
Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών θεωρεί ότι η εφαρμογή των κυβερνητικών προτάσεων θα αλλάξουν δραματικά τον ρόλο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στη διοίκηση καθώς και σε κοινωνικό επίπεδο. Το Φυσικό εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στις προτάσεις αυτές και καλεί την κυβέρνηση να μην τις καταθέσει προς συζήτηση.Η Σύγκλητος του Αριστοτέλιου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαπιστώνει την αδυναμία λειτουργίας του ιδρύματος μετά την περικοπή του 33% του τακτικού προϋπολογισμού, καθώς και την αναμενόμενη μείωση, μεγαλύτερη του 50%, των δημοσίων επενδύσεων. "Τα κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού που εγκρίθηκε για τη φετινή χρονιά δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών", αναφέρει. Τέλος, ζητείται από την κυβέρνηση η εξαίρεση της χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης από την πολιτική της λιτότητας, μιας πολιτικής που στην εποχή της οικονομίας της γνώσης ανατροφοδοτεί την ύφεση και θέτει φραγμούς στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σχετικά με την πρόσφατη εγκύκλιο που επιβάλλει μείωση του προϋπολογισμού κατά 30%, σημειώνει πως καταστρατηγείται παντελώς και σε ακραίο βαθμό ο τετραετής προγραμματισμός που μόλις πέρυσι συμφωνήθηκε, απειλείται η λειτουργία του ιδρύματος και η ουσιαστική του ύπαρξη στην κοινωνία του Αιγαίου. "Αν η πολιτεία αντιλαμβάνεται τη σημασία της Ανώτατης Παιδείας και ιδιαίτερα τον ρόλο της για την έξοδο από την κρίση, θα πρέπει κατ' ελάχιστον να διατηρήσει τη χρηματοδότηση της παιδείας στα προ της κρίσης ποσοστά επί του ΑΕΠ, και να επιχειρήσει μεθοδικά να υλοποιήσει τον στόχο του 7% επί του ΑΕΠ", καταλήγει.