Στη Σοβιετική Ένωση εστιάζει η σειρά συζητήσεων, διαλέξεων και συναυλιών "Μουσική και Πολιτική" που οργανώνονται στις 8 και 9 Οκτωβρίου από την Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και τον Σύλλογο Μόνιμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
Θα γίνουν στον Χώρο Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (τέως Αίθουσα Παλάς, Λεωφόρος Νίκης 73, Παλιά Παραλία). Θα μιλήσουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους και επιφανέστερους μελετητες της σοβιετικής μουσικής.
Ο μουσικολόγος Δημήτρη Ούχωφ, τέως διευθυντής του Φεστιβάλ Αλτερνατίβα μαζί με τον Αλεξέι Λιουμπίμωφ, θα επιχειρήσει μια συνολική παρουσίαση της σοβιετικής μουσικής πρωτοπορίας από τη δεκαετία του 1920 ως την εποχή της περεστρόικας. Ο μουσικολόγος Μίσα Μητροπόλσκυ θα αναλύσει την εμπορευματοποίηση της τζαζ στην εποχή μετά την περεστρόικα. Ο Αντρέι Σμιρνώφ, διευθυντής του Κέντρου Ηλεκτροακουστικής Μουσικής στο Κονσερβατόριο της Μόσχας, θα μιλήσει για τις ηχο-μηχανές της επαναστατικής ουτοπίας, εστιάζοντας στα δίκτυα επαναστατών καλλιτεχνών που πραγματοποίησαν φαινομενικά ακατόρθωτα σχέδια παραγωγής νέων ήχων και ανέπτυξαν έννοιες και μεθόδους που θ' αποκτούσαν κεντρική σημασία τις επόμενες δεκαετίες. Η ιστορικός Λιούμπαβ Ψέλκινα θα παρουσιάσει τη χρήση του ήχου στο πρωτοποριακό θέατρο του Σολομών Νικρίτιν, που στηριγμένος στη ριζοσπαστική αισθητική του Μπογδάνωφ ανέπτυξε ένα νέο σύστημα εκπαίδευσης ηθοποιών, στηριγμένο στη βιο-μηχανική της κίν ησης και του ήχου. Η μουσικός και μουσικολόγος Λϋδια Κάβινα θα παίξει το περίφημο ηλεκτρονικό όργανο Τερεμίν, πρόδρομο του συνθεσάιζερ από τη δεκαετία του 1920, και θα μιλήσει για την ιστορία και τη χρήση του.
Μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσουν κομάτια της σοβιετικής μουσικής πρωτοπορίας, ενώ οι διαλέξεις θα συνοδεύονται από σύντομα φιλμ και ηχητικά ντοκουμέντα. Τα κείμενα των ξενόγλωσσων διαλέξεων θα διανεμηθούν στα ελληνικά.
Οι διαλέξεις αρχίζουν στις 7.00 το απόγευμα της Παρασκευής 8 και Σαβάτου 9 Οκτωβρίου.
Πρόγραμμα
Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου, 19.00 μ.μ.
Χαιρετισμός του πρύτανη του Α.Π.Θ, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου
Λιούμπαβ Ψέλκινα, Βιο-μηχανική της κίνησης και του ήχου
V.P. Zaderacsky, Πρελούδια για πιάνο, Μάρθα Ιωαννίδου πιάνο
Δημήτρης Ούχωφ, Σάλπιγγα των αρειανών, ή ραγισμένες επιφάνειες; Ο ρετροφουτουρισμός της ρωσικής αντιουτοπίας
A. Lourie, Ελληνικά τραγούδια σε ποίηση της Σαπφούς, Μαρία Ταξίδου σοπράνο, Μάρθα Ιωαννίδου πιάνο
Σάββατο, 9 Οκτωβρίου,19.00 μ.μ.
Αντρέι Σμιρνώφ, Ηχομηχανές της επαναστατικής ουτοπίας
Μίσα Μητροπόλσκυ, Η εμπορευματοποίηση της τζαζ μετά την περεστρόικα
Λύδια Κάβινα, Η ιστορία του τερεμίν και η χρήση του τον εικοστό αιώνα
Olesia Rostovskaya :"Russian Bells" για τερεμίν
Jorge Antunes :"Mixolydia" για τερεμίν
Jorge Campos :"Glissandi" για τερεμίν
Αυτοσχεδιασμός με τέρεμιν και μουσικούς της Κ.Ο.Θ.