Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Το τερεμίν στη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο ηλεκτρονικό μουσικό όργανο στην ιστορία, το τερεμίν, θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη στις 8 και 9 Οκτωβρίου, στη διάρκεια εκδηλώσεων με τίτλο «Μουσική και πολιτική στη Ρωσία του 20ου αιώνα» .
Το τερεμίν εφευρέθηκε από τον ρωσικό εφευρέτη Λεβ Τερεμίν, το 1919. Αποτελείται από δύο μεταλλικές κεραίες, και ανάλογα με τη θέση του χεριού του χειριστή του, παράγει ένας απόκοσμο ήχο που ακούγεται σε μερικά από τα τραγούδια των Led Zeppelin και των Rolling Stones. Η τεχνολογική γνώση του Λ.Τερεμίν χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για την κατασκευή εξοπλισμού για κατασκόπους από την KGB.

Οι εκδηλώσεις «Μουσική και πολιτική στη Ρωσία του 20ου αιώνα», που διοργανώνουν η Πρυτανεία του Α.Π.Θ., το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, θα γίνουν στο χώρο δοκιμών της Κ.Ο.Θ. (Λεωφ. Νίκης 73, πρώην κινηματοθέατρο Παλλάς).
Το τερεμίν θα παρουσιαστεί από τη μουσικό και μουσικολόγο Λύδια Κάβινα, ανιψιά του εφευρέτη του οργάνου, Λ.Τερεμίν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις, μουσικές παρεμβάσεις και συζητήσεις, με θέμα τη σχέση μουσικής και πολιτικής στη Σοβιετική και μετασοβιετική περίοδο και την επίδραση στο δυτικό κόσμο.
Συμμετέχουν ο μουσικολόγος Δημήτρη Ούχωφ, τέως διευθυντής του Φεστιβάλ Αλτερνατίβα , ο μουσικολόγος Μίσα Μιτροπόλσκι, ο Αντρέι Σμιρνώφ Διευθυντής του Κέντρου Ηλεκτροακουστικής Μουσικής στο Κονσερβατόριο της Μόσχας κι η ιστορικός Λιούμπαβ Ψέλκινα.
από enet.gr