Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Καταναλωτικός πατριωτισμός από τους προέδρους των συνομοσπονδιών

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, 90 "προσωπικότητες του επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού και καλλιτεχνικού χώρου" ιδρύσαν σήμερα το "Κίνημα πολιτών Καταναλώνουμε ο,τι Παράγουμε", καλώντας τους έλληνες να καταλώνουν προϊόντα εγχώριας προέλευσης και τους επιχειρηματίες να κάνουν τα προϊόντα τους πιο ανταγωνιστικά.
Ανάμεσα τους ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, η υπερνομάρχης Αθηνών -Πειραιώς, Κωνσταντίνα Μπέη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, και ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Παξινός.
Το βασικό σύνθημα του κινήματος, είναι «Ντύνομαι, τρώω, κάνω τουρισμό ελληνικά».
«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα, αλλά και τους επιχειρηματίες να συνδράμουν σε αυτό κάνοντας τα προϊόντα τους ανταγωνιστικά», τόνισε η κ. Μπέη  ενώ πρόσθεσε πως «όλοι μπορούμε να λειτουργήσουμε με την ευθύνη, που μας αναλογεί, να αλλάξουμε συνήθειες και να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία».
Ο Γ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι «χώρες, όπως η Αργεντινή, κατέδειξαν ότι πέρα από τους συνδικαλιστικούς αγώνες είναι σημαντικές οι πρωτοβουλίες, που ενισχύουν τον κοινωνικό ιστό, την ντόπια παραγωγή και την κοινωνική αλληλεγγύη», προσθέτοντας ότι οι Έλληνες μέσα από το καταναλωτικό μοντέλο, που είχαν τις τελευταίες δεκαετίες, έχασαν τον προσανατολισμό τους και σήμερα πρέπει να τον ξαναβρούν, βοηθώντας ταυτόχρονα και τις 993.000 ελληνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων 82% απασχολούν λιγότερα από 20 άτομα και κατά συνέπεια τις θέσεις εργασίας που πλήττονται άμεσα από την οικονομική ύφεση.
Η κοινωνική αλληλεγγύη που προτείνει εδώ ο Γιάννης Παναγόπουλος περιλαμβάνει τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους εργοδότες. Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι το ρόλο των εθνικών παραγωγών έχουν οι εργοδότες, ενώ οι εργαζόμενοι περιορίζονται στο ρόλο του πελάτη - καταναλωτή. Εύλογα ερωτήματα προκαλεί επίσης, για την οπτική ενός προέδρου της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης, και η συναποδοχή ότι την ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας τη μοιραζόμαστε όλοι, αλλά και η πίστη στην παντοδυναμία της "ανταγωνιστικότητας".
Ο επικεφαλής της ΕΣΣΕ, Β . Κορκίδης, έδωσε και την ιδεολογική νότα του εγχειρήματος, τονίζοντας οτι «σήμερα βλέπουμε να πυκώνουν οι φωνές για έναν κοινωνικό "πατριωτισμό"».