Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Επανενώθηκαν οικογένειες της Βόρειας και Νότιας Κορέας

Οι δύο χώρες πραγματοποιούν ακόμη έναν γύρο επανενώσεων οικογενειών, που χωρίστηκαν από τον πόλεμο της δεκαετίας του 1950, παρά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατιωτών στα σύνορα την Παρασκευή.

Περισσότεροι από 400 Νοτιοκορεάτες μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στην άλλη πλευρά των συνόρων στο πλαίσιο τριήμερης επανασύνδεσης με τους συγγενείς τους.
Οι συναντήσεις είναι οι πρώτες από τότε που ο Νότος κατηγόρησε το Βορρά για τη βύθιση ενός πολεμικού του πλοίου το Μάρτιο.
Ο Lee Jong-Joo, του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο: "Η επανένωση θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί, παρά την ανταλλαγή πυρών".
Ο πρώτος γύρος περιλαμβάνει την επανένωση 97 οικογενειών της Νότιας με της Βόρειας Κορέας. Ο Lee Moon-yeong, 70 ετών δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ότι συνάντησε τον αδερφό του, που πίστευε ότι έχει σκοτωθεί στον Κορεατικό Πόλεμο.
Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί την Τετάρτη με Παρασκευή και θα περιλαμβάνει 96 οικογένειες της Νότιας Κορέας και 207 της Βόρειας.
Οι τελευταίες επανενώσεις είχαν πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2009.