Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Έκτακτη συγκέντρωση στην Ακρόπολη σε λίγη ώρα

Μετά τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας ενάντια στους συγκεντρωμένους συμβασιούχους εργαζόμενους σήμερα το πρωί, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων και οι εργαζόμενοι καλούν σε έκτακτη συγκέντρωση αλληλεγγύης το απόγευμα στις 5.

Νωρίτερα το πρωί, οι αστυνομικές δυνάμεις παραβίασαν φράκτη του αρχαιολογικού χώρου, με άσκηση βίας και κάνοντας χρήση χημικών τόσο κατά των συμβασιούχων όσο και κατά ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια επεισοδίων τραυματίστηκε ένας εικονολήπτης του Associated Press. Έντονοι διαπληκτισμοί σημειώθηκαν μεταξύ του Νίκου Χασομέρη, προέδρου των συμβασιούχων με τους αστυνομικούς και τον έφορο της Ακρόπολης, Ιω. Μάντη. Σύμφωνα με τις αρχές, οι αστυνομικοί και μία διμοιρία των ΜΑΤ μετέβησαν στον αρχαιολογικό χώρο, βάσει εισαγγελικής εντολής, μετά την άκαρπη συνάντηση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ν. Γύζη με τους συμβασιούχους, την Τετάρτη.
Η επέμβαση των ΜΑΤ στηρίχθηκε στην κατάθεση του εφόρου αρχαιοτήτων της Ακρόπολης, Ιω. Μάντη, στο αστυνομικό τμήμα Ακρόπολης, που με χθεσινή εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δ. Γκύζη, ανέλαβε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, έγινε γνωστό από τις αρχές. Ο έφορος κατέθεσε στην Αστυνομία ότι από την κινητοποίηση των συμβασιούχων παρακωλύεται η λειτουργία του χώρου. Η διαπίστωση διάπραξης αδικήματος επέτρεψε στην αστυνομία να επέμβει σήμερα το πρωί, «για την αποκατάσταση της εύρρυθμης λειτουργίας του χώρου».
Οι συμβασιούχοι, που έμειναν στον αρχαιολογικό χώρο όλη τη νύχτα, δηλώνουν ότι δεν θα αποχωρήσουν. Οι συμβασιούχοι ζητούν μόνιμη και σταθερή εργασία, άρση του περιορισμού του 24μηνου για όλες τις ειδικότητες του ΥΠΠΟΤ, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και άμεση τοποθέτηση των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Με βάση το νόμο του Προκόπη Παυλόπουλου, στο τέλος του μήνα πρόκειται να απολυθούν άλλοι 325 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν αμειφθεί για εργασία μηνών.
Το κλείσιμο της Ακρόπολης ήταν μονόδρομος, υπογράμμισε η αρχαιολόγος και συμβασιούχος Γιώτα Μπίσιλα από την Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, προσθέτοντας, εδώ και δυο χρόνια μας έχουν υποσχεθεί ότι θα πάρουμε τα χρήματά μας και το μόνο που έχουμε είναι επικοινωνιακά τρικ.
«Το κράτος που είναι σύμφωνα με το σύνταγμα ο άριστος εργοδότης αφήνει τους εργαζόμενους απλήρωτους για 24 μήνες και απειλεί να τους συλλάβει» δήλωσε ο εργατολόγος και νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων Χρήστος Νικολιτσόπουλος. «Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στην πολιτική ηγεσία. Σήμερα κατέστρεψαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης», δήλωσε ο πρόεδρος των συμβασιούχων Νίκος Χασομέρης.
Στην κινητοποίηση καλεί και το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο καταγγέλλει την αστυνομική βία.
Οι εργαζόμενοι έδωσαν ραντεβού στις 4.30 στο Σταθμό Θησείου, για κοινή άνοδο στην Ακρόπολη.