Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Σε κίνδυνο η ακεραιότητα του Τούρκου αγωνιστή Οζκιόκ αν εκδοθεί

Σειρά αναβολών έχει λάβει από τον περασμένο Σεπτέμβριο η υπόθεση έκδοσης του Τούρκου αγωνιστή Αρσλάν Ταϊφάν Οζκιόκ στη χώρα του. Την περασμένη Τρίτη, η υπόθεση εκδικάστηκε στον Άρειο Πάγο και ο αντιεισαγγελέας πρότεινε να μην εκδοθεί στην Τουρκία, με το επιχείρημα ότι κινδυνεύει να υποστεί κακομεταχείριση και βασανιστήρια λόγω της πολιτικής του δράσης, παρά το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στην Τουρκία. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε και η οριστική απόφαση αναμένεται την Τρίτη.

Ο Αρσλάν Ταϊφάν Οζκιόκ κρατείται στην Ελλάδα από το 2006, όταν και εκδόθηκε από την Κύπρο, η οποία δήλωσε αναρμόδια να εξετάσει το αίτημα του για παροχή πολιτικού ασύλου. Παρότι έχει καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου από την άφιξή του, η υπόθεση εκκρεμεί μέχρι σήμερα. Σε βάρος του εκκρεμεί επίσης αίτημα έκδοση του στην Τουρκία. Ο Τούρκος αγωνιστής ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση στη χώρα του τη δεκαετία του '70. Το 1981 συνελήφθη με κατηγορίες για συμμετοχή σε ένοπλη δράση και, ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες, το στρατιωτικό δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεσή του δεν πείσθηκε και τον καταδίκασε σε θανατική ποινή, η οποία όμως δεν εκτελέστηκε. Μέχρι το 1990, παρέμεινε φυλακισμένος στην Τουρκία και στη συνέχεια απέδρασε.
Η συνήγορος υπεράσπισης του κ. Οζκιόκ, Ιωάννα Κούρτοβικ εξηγεί στο tvxs.gr πως «σε βάρος του κ. Οζκιόκ εκκρεμεί στην Τουρκία καταδικαστική απόφαση για κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί και κριθεί από τα στρατιωτικά δικαστήρια, τα οποία δίκαζαν χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα έφεσης και υπεράσπισης των κατηγορούμενων. Έχει καταδικαστεί με την ποινή του θανάτου, σε διάφορες ποινές για αδικήματα που διέπραξε μέσα στη φυλακή, τα οποία συνίστανται στη συγγραφή βιβλίων κατά κυρίως της κατάστασης σχετικά με τα βασανιστήρια στις τουρκικές φυλακές και κατηγορείται -μετά την απόδρασή του από τις φυλακές- ότι συμμετείχε σε μία από τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην Τουρκία. Το κατηγορητήριο αυτό στηρίζεται σε σαθρά αποδεικτικά στοιχεία και κυρίως είναι εντελώς αόριστο. Το να θεωρεί δηλαδή υπεύθυνο χωρίς να προκύπτει για τη δράση της οργάνωσης και χωρίς να καταγράφει σε τι συνίστανται οι συγκεκριμένες πράξεις».
Στις 31 Ιουλίου 2009 εκδικάστηκε η υπόθεσή του από το Συμβούλιο Εφετών και εκδόθηκε μια απόφαση που απέρριπτε το αίτημα έκδοσης της Τουρκίας, απόφαση στην οποία άσκησε έφεση ο εισαγγελέας έδρας. Ένα μήνα μετά, η υπόθεση εισήχθη στον Άρειο Πάγο. Παρά την πρόταση του εισαγγελέα που ζήταγε και πάλι τη μη έκδοση του κ. Οζκιόκ, το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αποφάσισε να καλέσει την Τουρκία να προσκομίσει συμπληρωματικά στοιχεία.
Έκτοτε, η υπόθεση αναβλήθηκε πολλές φορές. Εκδικάστηκε τελικά την περασμένη Τρίτη, με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ρ. Παπαδάκη να αποφαίνεται και πάλι κατά της έκδοσης, διαφοροποιούμενο πλήρως από την άσκηση της έφεσης από το συνάδελφό του.
Σχετικά με τα στοιχεία που απέστειλε η Τουρκία στο διάστημα που μεσολάβησε «είναι και πάλι ανελλιπή, αόριστα, ανεπαρκή. Το τουρκικό κράτος εξακολουθεί να λογοδοτεί για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και τον τρόπο απονομής δικαιοσύνης στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αναδείχθηκε από τους μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι προέρχονταν τόσο από τον πολιτικό κόσμο της χώρας όσο και πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία, που έχουν αναγνωριστεί από την Ελλάδα ως τέτοιοι, από το 1981 μέχρι σήμερα εξακολουθεί η Τουρκία να λειτουργεί με ένα χουντικό σύστημα, ο στρατιωτικός μηχανισμός εξακολουθεί να έχει υπερεξουσίες και να ευνοούνται και να λειτουργούν στη χώρα παρακρατικοί και παραστρατιωτικοί μηχανισμοί εξαιρετικά ισχυροί», εξηγεί η κ. Κούρτοβικ.
Στο δικαστήριο καταγγέλθηκε, επίσης, ότι «το βαθύ κράτος της Τουρκίας εξακολουθεί να παραμένει πανίσχυρο μετά την αλλαγή των πραγμάτων που διαφαίνεται ότι θα υπάρξει στο μέλλον με τις σημερινές εξελίξεις στην τουρκική κοινωνία. Τα βασανιστήρια και οι άδικες δίκες υπάρχουν ακόμη στη χώρα. Επικαλεστήκαμε, ακόμη, σωρεία εκθέσεων διεθνών οργανισμών που καταγγέλλουν τα παραπάνω. Ήδη, πριν από 2 χρόνια είχαμε ένα θάνατο νεαρού κρατούμενου από βασανιστήρια στη χώρα. Η Τουρκία εξακολουθεί να δικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβιάσεις στην απονομή δικαιοσύνης αλλά και για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και βασανιστήρια».
Τα παραπάνω στοιχεία προσκομίστηκαν στο δικαστήριο, από το οποίο ζητήθηκε να επικυρώσει την απόφαση του Εφετείου, την οποία η κ. Κούρτοβικ χαρακτηρίζει «εξαιρετικά σωστή και σοφή».
Σχετικά με την τελική απόφαση, η οποία αναμένεται την Τρίτη 19 Οκτωβρίου, η συνήγορος του Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα δηλώνει πως «θέλω να πιστεύω ότι θα υπερισχύσει η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο σεβασμός αυτού του εξαιρετικού κεκτημένου στις ευρωπαϊκές χώρες. Βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία είναι μεν ελλιπής αλλά εξαιρετικής σημασίας, αλλά και της δέσμευσης των κρατών από τη Σύμβαση για το νομικό καθεστώς των προσφύγων, θέλω να πιστεύω ότι η ελληνική δικαιοσύνη και οι αρχές θα απόσχουν από μια τέτοια ενέργεια, να δώσουν έναν πρόσφυγα, έναν αιτούντα άσυλο. Θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας –αν αποφασιστεί- θα εκδώσει έναν αιτούντα άσυλο και Τούρκο πρόσφυγα. Μέχρι σήμερα δεν έχει συνηγορήσει σε τέτοιο αίτημα και ποτέ η ελληνική διοίκηση δεν επιχείρησε να πιέσει προς μια τέτοια κατεύθυνση».
από tvxs.gr