Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Ανταλλαγή πυρών Τσίπρα - Πετσάλνικου για τη διαφθορά

Μια ειρωνική αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε «χώρα των διεφθαρμένων» προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό, ο οποίος τόνισε ότι ποτέ δεν δήλωσε πως η Ελλάδα είναι διεφθαρμένη χώρα. Η σύγκρουση συνεχίστηκε με αφορμή την επένδυση στον Αστακό, την οποία ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «αντι-οικολογική».
 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας τον λόγο καλωσόρισε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου «στη χώρα των διεφθαρμένων και της διαφθοράς» και επεσήμανε πως αντί η κυβέρνηση να αναζητά τους διεφθαρμένους σε εκείνους «που πιάνουν το κράτος πελάτη» τους αναζητά στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ.
Ο χαρακτηρισμός αυτός του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε την άμεση και έντονη αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε απευθυνόμενος  στον πρόεδρο της Βουλής πως «δεν είναι ο ρόλος σας να λογοκρίνετε τους βουλευτές», με τον Φίλιππο Πετσάλνικο να ανταπαντά πως «είναι δικαίωμα μου να διαφωνώ, πρώτη φορά ακούω τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς από αρχηγό κόμματος στο Κοινοβούλιο».
Ο πρωθυπουργός παίρνοντας τον λόγο στην συνέχεια στήριξε την άποψη του Φιλ. Πετσάλνικου, επισημαίνοντας πως είναι απαράδεκτο εντός της Βουλής, του "δημοκρατικού αυτού ναού", ο πρόεδρος της Βουλής να αναγκάζεται να υπερασπιστεί το Κοινοβούλιο. Επίσης, κατήγγειλε το γεγονός πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα υιοθετεί και αναπαράγει τις χειρότερες ρατσιστικές αντιλήψεις δημοσιογράφων και πως ο ίδιος με τις δηλώσεις και τις κινήσεις του διασύρει τη χώρα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως «θέλουμε φως και διαφάνεια παντού» και πως «δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο τόσο διαφανής όσο η Ελλάδα, όταν όλες οι υπογραφές των δημοσίων υπαλλήλων που διαχειρίζονται επίμαχα θέματα, οικονομικής φύσης, προβάλλονται στο διαδίκτυο».
Για την επένδυση στο θερμοηλεκτρικό σταθμό στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε πως το έργο αυτό, ο σταθμός αποθήκευσης LPG, εντάσσεται στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που ενώ στο παρελθόν τασσόταν ενάντια στον λιθάνθρακα, σήμερα δίνει το πράσινο φως για την υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης. Επίσης, έθεσε ερωτήματα για τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την υλοποίηση της επένδυσης.
«Η γραφειοκρατία και η διαφθορά εμπόδιζε μέχρι σήμερα την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και δεν προάσπιζε το περιβάλλον. Τώρα, οι γρήγορες, άμεσες αλλά ταυτόχρονα διαφανείς διαδικασίες θα βοηθήσουν την ανάπτυξη των περιοχών και θα προστατεύσουν το περιβάλλον», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως «δεν θεοποιούμε αλλά ούτε απορρίπτουμε την ιδιωτική επένδυση».
«Προσελκύουμε επενδύσεις, με διαφάνεια, προωθώντας τον υγιή ανταγωνισμό, προστατεύοντας το περιβάλλον και εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας», τόνισε, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα ανάγει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο στην Ευρώπη, καθώς από τον Αστακό θα υπάρξει υποθαλάσσια σύνδεση με την Ιταλία, ενώ στην συνέχεια προβλέπεται η σύνδεση με τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου ITGI.
Απαντώντας στον Γιώργο Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων, σημείωσε πως το ελληνικό Δημόσιο είναι «μήτρα διαφθοράς», «μήτρα είναι το μαύρο πολιτικό χρήμα, οι νόμοι και οι υπουργικές διατάξεις που θα παραχωρήσουν τον αιγιαλό σε εταιρείες και θα απαλλοτριώσουν τα δάση». Η επένδυση στον Αστακό θα προσφέρει μόνο 140 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αμφισβήτησε τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως με τα σχέδια της θα υπάρξουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας πως "εάν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στο περιβάλλον, πρώτος εγώ θα το σταματήσω".