Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Το τέλος των «Συλλογικών Συμβάσεων» και πληροφορίες για «αντισυνταγματικότητα Μνημονίου»

Οριστικά αλλάζει το εργασιακό τοπίο, με τις επιταγές της τρόικας και τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικά σημαντικά τμήματα του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα. Στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσει η Λούκα Κατσέλη, θα φέρει ρύθμιση με την οποία οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
Για το λόγο αυτό θα θεσπιστεί η δυνατότητα ένταξης μίας επιχείρησης που επικαλείται προβλήματα σε μία διαδικασία αναδιάρθρωσης. Με αυτή τη διαδικασία θα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συνάπτουν επιχειρησιακές συμβάσεις, ανεξάρτητες από τις συλλογικές, με τις οποίες θα ρυθμίζονται οι αμοιβές, τα ωράρια κ.α.
Μάλιστα, η επιχειρησιακή σύμβαση θα είναι ισχυρότερη από την κλαδική. Νομιμοποιείται δηλαδή ο εργοδότης να πληρώνει αμοιβές χαμηλότερες από αυτές που προβλέπει η αντίστοιχη κλαδική σύμβαση.
Από τις ρυθμίσεις θα ενθαρρύνεται η επιχείρηση να διατηρεί τις θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι όποια επιχείρηση ενταχθεί στη διαδικασία αναδιάρθρωσης θα πρέπει να προβάλλει επιχειρησιακό σχέδιο με την οποίο θα παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο θα ξεπεράσει τα προβλήματά της.
Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να είναι και θέμα διαπραγμάτευσης με το αντίστοιχο σωματείο, ωστόσο εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε ο εργοδότης θα έχει στη διάθεσή του άλλα μέσα, όπως τη διαθεσιμότητα του προσωπικού, την εκ περιτροπής εργασία και τις απολύσεις.
Στο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα περιοριστούν οι συνολικές αποδοχές κυρίως εκείνων των δημόσιων υπαλλήλων που έχουν μισθό μεγαλύτερο από το μέσο όρο, όπως είναι οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, γεωπόνοι, μηχανικοί κ.α.), αυτές δηλαδή οι αποδοχές που ξεπερνούν τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα να εξοικονομηθούν 350-400 εκατ. ευρώ για το 2010 και 2,5 δις συνολικά για την τριετία 2010-2013. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» η κυβέρνηση μελετά την σταδιακή κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων, την ενσωμάτωση άμεσα στον βασικό μισθό του οικογενειακού επιδόματος και του κινήτρου απόδοσης, την ενσωμάτωση των κοινών για ορισμένους ευρείς κλάδους εργαζομένων επιδομάτων, τη σύγκλιση των αμοιβών των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων με τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα και τη σύνδεση του νέου μισθολογίου με την αξιολόγηση των προσόντων.
Ενδεχόμενο ολικής ανατροπής από το ΣτΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών και συν΄ταξεων καθώς και την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κατατεθεί προ τριμήνου από 10 φορείς (ΑΔΕΔΥ, ΔΣΑ, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΕΣΗΕ, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗκ.α) αλλά και μεμονωμένους πολίτες.
από tvxs.gr