Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση κάτω από την Εθνική Συλλογική

Με "μνημονιακούς" μισθούς, δηλαδή με αμοιβές κάτω από τα όρια του κατώτατου ημερομισθίου που ορίζει η  Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θα αμείβονται στο εξής οι εργαζόμενοι στην εταιρεία σεκιούριτι G4S.
Η πρώτη σύμβαση που "σπάσει" τον κατώτατο μισθό δεν περίμενε, όπως αποδεικνύεται τις (τυπικές) νομοθετικές παρεμβάσεις της κ. Κατσέλη, καθώς ήδη το Μνημόνιο και οι εργασιακές αλλαγές που προώθησε μαζί με το ασφαλιστικό η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου αποδίδουν ήδη έμπρακτα αποτελέσματα.

 Άλλωστε στη συμφωνία της εταιρείας, με τα δύο σωματεία εργαζομένων, γίνεται επίκληση του Μνημονίου (Ν. 3845/2010), αλλά και του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου, που επιτρέπει "την απόκλιση των αμοιβών σε σχέση με όσα ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση (3863/2010). Ειδικότερα η συμφωνία γίνεται "κατ’ εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του ν. 3845/2010 σχετικά με τα μέτρα για την εφαρμογή του Μηχανισμού Στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ".
Η εταιρεία G4S, που παρέχει έργο φύλαξης (και) σε δημόσιο φορέα (ΗΣΑΠ), έχει καταγγελθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων. Μάλιστα στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΗΣΑΠ Α.Ε οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη διοίκηση του οργανισμού είχαν ζητήσει να κηρυχθεί έκπτωτη, ενώ τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στην εταιρεία έχουν "χρησιμοποιηθεί" αρκετές φορές στο παρελθόν από τις κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις, προσφέροντας αντιπροσώπους "μαϊμού" στα δύο τελευταία συνέδρια της ΓΣΕΕ αλλοιώνοντας τους συσχετισμούς.

640 ευρώ, λόγω... Μνημονίου
Η σύμβαση μεταξύ της εταιρείας και των δύο σωματείων ορίζει ότι α) αντί του εισαγωγικού μισθού των 739,56 ευρώ (που θα ισχύει για ορισμένες ειδικότητες για προϋπηρεσία έως 3 χρόνια) οι εργαζόμενοι με την ειδικότητα «προσωπικό ασφαλείας» που θα απασχολούνται στη φύλαξη του έργου του ΗΣΑΠ θα παίρνουν 640 ευρώ και β) οι πάσης φύσεως αποδοχές (βασικοί μισθοί, επιδόματα και κάθε είδους μισθολογικές παροχές) παραμένουν «παγωμένες» στα επίπεδα όπου ήταν το 2009.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτή τη μικρότερη αμοιβή την προσφέρει στον ΗΣΑΠ η εταιρεία G4S κατόπιν υποδείξεως του πελάτη ή αν προχωρεί η ίδια με δική της πρωτοβουλία στο πλαίσιο του ανταγωνισμού σε έναν χώρο ιδιαίτερα ευάλωτο και εργασιακά ευέλικτο.

Να καταγγελθεί η σύμβαση από τον ΗΣΑΠ
Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για επαίσχυντη σύμβαση που δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα καθώς όλοι οι εργαζόμενοι καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση και την ΕΓΣΣΕ. Επίσης με επιστολή της προς την εταιρεία G4S και τα σωματείο εργαζομένων ζητεί "την άμεση ακύρωση των παράνομων μισθολογικών όρων της επιχειρησιακής ΣΣΕ που υπογράψατε". Σε αντίστοιχη επιστολή προς την ΗΣΑΠ υπενθυμίζει ότι φορέας ελεγχόμενος από το Δημόσιο που αναθέτει έργο σε εργολαβικές εταιρίες είναι  υποχρεωμένος, να καταγγείλει τη σύμβαση όταν διαπιστώνονται παραβάσεις τις εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Ειδικότερα στο άρθρο 68 σχετικά με τις «συμβάσεις εργολαβίας παροχής υπηρεσιών» επιβάλλει συγκεκριμένες αυστηρές υποχρεώσεις στους φορείς που αναθέτουν ή προκηρύσσουν έργα φύλαξης (ή καθαρισμού), οι οποίες αφορούν την εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας από τον εργολάβο, ώστε να παύσει το απαράδεκτο φαινόμενο να είναι μικρότερο το συνολικό ποσό της προσφοράς ακόμη και εκείνου του μισθολογικού κόστους, και μάλιστα σε εταιρείες ελεγχόμενες από το Δημόσιο".

Κατάπτυστη σύμβαση
"Ο χρόνος κατά τον οποίον 'εμφανίστηκε', η κατάπτυστη 'επιχειρησιακή ΣΣΕ' δεν είναι τυχαίος, καθώς από μέρα σε μέρα αναμένονται οι κυβερνητικές νομοθετικές διατάξεις για την αποδυνάμωση και εν τέλει κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων μέσα από την υπερίσχυση κατώτερων μισθολογικά επιχειρησιακών ΣΣΕ", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση, ενώ η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων κάνει λόγο για "κατάπτυστο ντοκουμέντο για το πού μπορούν να φτάσουν εργοδοτικά στημένοι 'συνδικαλιστές' δρώντας ως η 'πέμπτη φάλαγγα' εντός του συνδικαλιστικού κινήματος”.
"Κυβέρνηση, τρόικα και βιομήχανοι αξιοποίησαν, για να υπονομεύσουν και να καταργήσουν τον κατώτερο εγγυημένο μισθό, 'στον ρόλο του λαγού' τον χώρο των επιχειρήσεων security, οι οποίες έχουν πάρει μέχρι τώρα το βραβείο της αντεργατικής συμπεριφοράς και ωμής παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και του Συντάγματος" σημειώνει ο Δ. Στρατούλης.
από avgi.gr