Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και μίλησαν η νομαρχιακή σύμβουλος κ. Δήμητρα Γωγάκου και η έπαρχος Λαγκαδά κ. Πόπη Καλαϊτζή η οποία έκφρασε την απογοήτευσή της για τις εξελίξεις και στηλίτευσε το έγκλημα απέναντι στη λίμνη, που είναι διαχρονικό αλλά επιδεινώθηκε επί της διοίκησης Ψωμιάδη, όπως και όλη η επαρχία Λαγκαδά. «Δεν είναι δυνατό να δεχτούμε ότι η λίμνη δε θα αποκατασταθεί κάποτε», τόνισε.
Αναφέρθηκε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 26.910.000 ευρώ, από τα οποία τα 20.182.500 ευρώ θα συνεισέφερε το Ταμείο Συνοχής. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστεί καμία πληρωμή αλλά δεν πρόκειται να δοθεί ούτε ένα ευρώ, αφού κρίθηκαν ανεπαρκείς οι ελληνικές απαντήσεις στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο των έργων και τα χρονοδιαγράμματα που θέτει ώστε να ολοκληρωθεί το έργο με επιτυχία. Σήμερα η Επιτροπή ετοιμάζεται να ακυρώσει το έργο, με αποτέλεσμα να χαθεί η χρηματοδότηση.
Παράλληλα, η Ε.Ε. βρίσκεται στο στάδιο της αιτιολογημένης γνώμης και θα επιβληθούν σοβαρά πρόστιμα, έως και 100.000 ευρώ ημερησίως.
Επίσης, ο Μ. Τρεμόπουλος και η νομαρχιακή σύμβουλος Δήμητρα Γωγάκου, παρουσίασαν τα βασικά συμπεράσματα και τις προτάσεις του Πορίσματος των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που ζητούν ποινικές και πειθαρχικές διώξεις για τον κ. Π. Ψωμιάδη και τους συνεργάτες του στη Νομαρχία.
«Εδώ και χρόνια καταγγέλλουμε ότι στην Κορώνεια συντελείται ένα πολιτικό και οικολογικό έγκλημα. Είναι προφανές ότι οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, στους οποίους εμείς προσφύγαμε, εξατομικεύουν τις ευθύνες», δήλωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος. Τώρα πλέον, οι ευθύνες του κ. Ψωμιάδη και της διοίκησής του στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης είναι και ποινικές. Δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει κανένα από τα αίτια της υποβάθμισης της λίμνης και έδειξε μια απίστευτη ανικανότητα στη διαχείριση του συνολικού έργου. Το πρόστιμο της Ε.Ε., βέβαια, δεν θα το πληρώσει ο ίδιος αλλά όλοι εμείς!»
Η αποκατάσταση της αλήθειας
Επειδή αυτό το διάστημα γίνεται μια προσπάθεια τεχνητής σύγχυσης για την υπάρχουσα κατάσταση, τα στελέχη της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» δήλωσαν ότι:
-Το πρόγραμμα «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» ύψους 10 εκ. ευρώ που ανακοινώθηκε μόλις στις 13/10/2010 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν πρόκειται για χρήματα του Ταμείου Συνοχής, που αφορά την Κορώνεια αλλά του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, που αφορά την «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» (εκτός της Κορώνειας περιλαμβάνει και το Αργολικό πεδίο). Είναι ένα μέτρο που έπρεπε να ληφθεί από το 2005 και ανακοινώνεται σήμερα μετά από 6 χρόνια καθυστέρηση. Η προστασία από την Νιτρορύπανση είναι δράση απαραίτητη αλλά ανεξάρτητη από τις δράσεις που περιλαμβάνει το master plan για τη σωτηρία της λίμνης.
-Ενώ βλέπουμε τον κ. Ψωμιάδη να δηλώνει ότι η λίμνη γέμισε με 2 μέτρα νερό –το ίδιο δήλωνε και ο κ. Ζαλίδης από το Φορέα διαχείρισης τον Ιούνιο- και να επιδεικνύει τις φωτογραφίες «πριν και μετά», οι μετρήσεις των επιστημόνων αποδεικνύουν ότι η εικόνα της Κορώνειας είναι χειρότερη από αυτήν της αντίστοιχης περιόδου του 2003 και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί η ποιότητα νερού καλή. Το νερό είναι λιγοστό και δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40 εκατοστά.
-Έχουν ήδη πληρωθεί χρήματα, τα οποία δεν πρόκειται να επιστραφούν από την Ε.Ε. Και μιλάμε για 41.000 ευρώ την περίοδο 1994-99 για μελέτη της εκτροπής των χειμάρρων Λαγκαδικίων και Σχολαρίου, για 78.000 ευρώ την ίδια περίοδο για μελέτη ανάπτυξης οικοτουρισμού. Από το 2000 μέχρι σήμερα ξοδεύτηκαν 222.000 ευρώ για εγκατάσταση σταθμών μέτρησης, που όμως δεν λειτούργησαν, 550.000 ευρώ για εγκατάσταση εκ νέου άλλων σταθμών, 391.000 ευρώ για τη διαχείριση των καλαμώνων, 684.000 ευρώ για την πρόσληψη σύμβουλου διαχείρισης του έργου, 7.500.000 ευρώ για την ενωτική τάφρο κ.α. Την απαράδεκτη κατάσταση απεικονίζουν τα 1000 υδρόμετρα που έχουν αγοραστεί ήδη από το 2000 και ακόμη βρίσκονται στις αποθήκες, για να μην ενοχληθούν οι παρανομούντες αγρότες.
-Η Νομαρχία είχε την επίβλεψη και το συντονισμό του συνολικού έργου. Η διοίκηση Ψωμιάδη είχε αναλάβει συγκεκριμένα την ευθύνη (αλλά και τα εύσημα τότε!) για να το φέρει εις πέρας. Από τότε ο Μ. Τρεμόπουλος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο δήλωνε ότι δεν ήταν ικανή η συγκεκριμένη διοίκηση αλλά και ο μηχανισμός της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για κάτι τέτοιο. Τώρα γιατί ο κ. Ψωμιάδης παραπονιέται για παραλείψεις άλλων; Δική του ευθύνη ήταν να επιλύσει τα προβλήματα και να υπερβεί τα εμπόδια. Αν δεν τα είχε προβλέψει νωρίτερα, είναι δικό του το πρόβλημα.
-Για το μοναδικό έργο που πραγματοποιήθηκε, η εκτροπή δυο τοπικών χειμάρρων, ώστε αντί να καταλήγουν στη Βόλβη να καταλήγουν στην Κορώνεια, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένα τεκμήρια για το ότι δεν ακολούθησε τις καθορισμένες κατευθύνσεις και είχε τουλάχιστον αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Η στάθμη της λίμνης είναι και πάλι όχι μόνο χαμηλή αλλά και τα νερά παγίδα θανάτου, μια και οι συγκεντρώσεις τοξικών ειδών φυτοπλαγκτού για μια ακόμη φορά σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα, σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Μουστάκα. Μάλιστα αναφέρθηκαν και ορισμένοι θάνατοι πουλιών. Στην κατάσταση που βρίσκεται η λίμνη δεν μπορεί να συγκρατήσει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το παραπανίσιο νερό που θα της προσφερθεί, από όπου και αν μεταφερθεί αυτό. Γι’ αυτό και ήταν απαραίτητο να προηγηθούν άλλα έργα, τα οποία προβλέπονταν από το Master Plan αλλά τελικά δεν έγιναν. Για αυτά όμως δεν αναφέρει τίποτε η Νομαρχία.
Το Πόρισμα των Επιθεωρητών
Ο κ. Π. Ψωμιάδης και οι συνεργάτες του στη Νομαρχία θα έπρεπε να βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη και τη Γ.Γ. της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, αφού οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης έχουν στείλει ήδη από τον Μάιο στον εισαγγελέα το Πόρισμά τους για τη λίμνη Κορώνεια. Το πόρισμα, που βασίστηκε σε έρευνα δυόμιση ετών, στηρίχθηκε σε όγκο στοιχείων που έδωσε ο τότε νομαρχιακός σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» και μετέπειτα ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο πρώην αντινομάρχης κ. Ιωάννης Μπίκος και άλλοι και αποδίδει ευθύνες με ποινικό και πειθαρχικό περιεχόμενο για τη σημερινή διοίκηση αλλά και για υπαλλήλους που χειρίστηκαν την υπόθεση, με πολιτική καθοδήγηση της διοίκησης.
Συγκεκριμένα, στην Έκθεση των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Εσωτερικών (4.5.2010, αριθ. 388/Θ/2010), που διαβιβάστηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά από έρευνα των πράξεων και των παραλείψεων της διοίκησης του κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης σε ότι αφορά στη λίμνη Κορώνεια, αναφέρονται:
- Οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση περιβάλλοντος –Δ/νση Ανάπτυξης –Δ/νση Υγείας) μέχρι να ξεκινήσει ο έλεγχος από τους Επιθεωρητές περιβάλλοντος, το 2008, εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντα τους, μη προβαίνοντας σε εκτεταμένους ελέγχους και μη επιβάλλοντας τα αντίστοιχα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα (πρόστιμα κτλ.).
- Ειδικά η Δ/νση περιβάλλοντος για το χρονικό διάστημα 2004-2008 δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις.
- Αποδίδονται ευθύνες στην Αντινομάρχη Υγείας κ. Αηδονά Αθηνά για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της και στην κ. Γραικού Μαρία, δημοτική σύμβουλο του Δήμου Λαγκαδά για κωλυσιεργία.
- Όλες οι ενέργειες για την τήρηση της νομοθεσίας ξεκίνησαν μετά από την έναρξη του ελέγχου των Επιθεωρητών. (2008)
Ο Νομάρχης κ. Π. Ψωμιάδης, σύμφωνα με το Πόρισμα:
- Δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από τον Ν. 1650/86 Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ), τα οποία θα έπρεπε να ελέγχουν την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων των επιχειρήσεων και να εισηγούνται τις κυρώσεις.
- Ο επανέλεγχος των ορίων εκπομπής των βιομηχανιών που διαθέτουν τα απόβλητα τους στη λίμνη Κορώνεια ξεκίνησε μόλις στις 30-4-08 ενώ σύμφωνα ΚΥΑ/2005 για το «Ειδικό Πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης των νερών της λίμνης από απορρίψεις ορισμένων επικίνδυνων ουσιών» έπρεπε να πραγματοποιηθεί μέσα σ` ένα χρόνο από την εφαρμογή της, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2006 (καθυστέρηση 18 μηνών).
- Καθυστέρησε 14 έως 16 μήνες, την επιβολή των προστίμων τα οποία εισηγήθηκαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μετά τη διενέργεια των ελέγχων τους στις επιχειρήσεις της περιοχής.
- Προέβη αυθαίρετα χωρίς καμιά ειδική αιτιολόγηση και παρά την ύπαρξη διαφορετικής άποψης των εισηγούμενων οργάνων, σε μείωση του ύψους των προστίμων κατά 24.660 Ευρώ. Η μείωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων της Νομαρχίας ή δυνητικά των ΟΤΑ Α’ βαθμού που βρίσκονται στην περιοχή της λίμνης Κορώνειας. (Ήδη ο κ. Ψωμιάδης έχει φάει ένα χρόνο φυλακή για μείωση προστίμων που αφορούσαν νόθευση βενζίνης. Για τα 17 πρόστιμα σε αυτούς που ρύπαιναν τη λίμνη και τα μείωσε σημαντικά, τι θα πρέπει να γίνει;)
Και καταλήγουν οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης: «Τα ανωτέρω οδηγούν στην εκτίμηση ότι, εάν επιδεικνύονταν η αντίστοιχη, της απαιτούμενης προστασίας της περιοχής, επιμέλεια από τους αρμόδιους φορείς, οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις της λίμνης δεν θα ήταν στα σημερινά επίπεδα».
Η έκθεση αυτή διαβιβάστηκε στην κ. Γ.Γ. Περιφέρειας κ. Λιονή για την άσκηση των πειθαρχικών διώξεων που προβλέπονται στο άρθρο 72 του Π.Δ. 30/96 (κλήση σε απολογία, απόφαση καθαίρεσης από τα καθήκοντα του Νομάρχη κ.τ.λ.). Επίσης, η έκθεση διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης προκειμένου, όπως αναφέρεται στο πόρισμα να συσχετιστεί με τον υπ΄αρ. Α07/7216/2007 φάκελο δικογραφίας.
Με την έκθεση αυτή ζητείται, εκτός από τον πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο των αιρετών, επίσης και ο πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος των υπαλλήλων της Νομαρχίας -ΝΑΘ και συγκεκριμένα των Προϊστάμενων της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας κ. Αριστοτέλη Διαπούλη και της Δ/νσης Προστασίας Περιβάλλοντος της ΝΑΘ. Πειθαρχικός προϊστάμενος αυτών είναι ο Νομάρχης κ. Ψωμιάδης. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα, οι πειθαρχικές διαδικασίες εκ μέρους της κ. Γενικού και εκ μέρους του κ. Νομάρχη δεν έχουν ξεκινήσει.
Σημειωτέον ότι για τη λίμνη Κορώνεια βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα δύο πορίσματα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που το ένα αφορά τις εμβαλωματικές και παράνομες ενέργειες της ΝΑΘ για την εκτέλεση των έργων και το άλλο τις ευθύνες της ΝΑΘ για τον τηλεμετρικό σταθμό της λίμνης.
«Εδώ και χρόνια καταγγέλλουμε ότι στην Κορώνεια συντελείται ένα πολιτικό και οικολογικό έγκλημα», δήλωσε η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Δ. Γωγάκου. «Είναι προφανές ότι οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, στους οποίους εμείς προσφύγαμε, εξατομικεύουν τις ευθύνες. Τώρα πλέον, οι ευθύνες του κ. Ψωμιάδη και της διοίκησής του στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης είναι και ποινικές. Δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει κανένα από τα αίτια της υποβάθμισης της λίμνης και έδειξε μια απίστευτη ανικανότητα στη διαχείριση του συνολικού έργου. Το πρόστιμο της ΕΕ βέβαια, δεν θα το πληρώσει ο ίδιος, αλλά όλοι εμείς!!!»