Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Χιλή: Στην τελική ευθεία ο απεγκλωβισμός των μεταλλωρύχων

Θέμα λίγων ημερών είναι πλέον η διάσωση των 33 μεταλλωρύχων, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ορυχείο του Σαν Χοσέ στην Χιλή εδώ και δύο μήνες.
Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσει το γεωτρύπανο στο σημείο όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι οι 33 άνδρες, ενώ θα χρειαστούν άλλες τρεις με οκτώ ημέρες για να αρχίσει η επιχείρηση διάσωσης, ανάλογα με το αν θα πρέπει να ενισχυθεί ή σήραγγα.

Στο μεταξύ, τα συνεργεία διάσωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ώστε να διευρυνθεί το άκρο της μήκους 630 μέτρων σήραγγας για να μπορέσει να περάσει ευκολότερα η ειδική κατασκευή που θα ανεβάσει τους παγιδευμένους εργάτες στην επιφάνεια.
Αξιωματούχοι τόνισαν πως το γεωτρύπανο Schramm T-130 απέχει μόλις λίγα μέτρα από τους μεταλλωρύχους. Ο υπουργός Ορυχείων Λόρενς Γκόλμπορν δήλωσε χθες πως το γεωτρύπανο μπορεί να φτάσει στον προορισμό του «μέσα στις επόμενες 24 ώρες».
Περίπου 2.000 δημοσιογράφοι θα καλύψουν την επιχείρηση διάσωσης.
Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα πιθανόν να επισκεφτεί σήμερα την περιοχή που βρίσκεται το ορυχείο χαλκού και χρυσού, ενώ στο σημείο αναμένεται και ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, αφού ένας από τους παγιδευμένους μεταλλωρύχους είναι Βολιβιανός.
naftemporiki.gr