Η κατασκευή αυθαίρετου ορεινού δρόμου, με αμφισβητήσιμη χρησιμότητα, καταδεικνύει την αδυναμία προστασίας των ελληνικών ορεινών όγκων.
Ο δρόμος οδηγεί στη δρακόλιμνη Βερλίγκα, μία από τις τρείς κύριες ορεινές δρακόλιμνες που υπάρχουν στην Ελλάδα και από εκεί προς την κορυφή Λάκμος ή Περιστέρι σε υψόμ. 2020μ. Ανήκει διοικητικά στη διευρυμένη κοινότητα Ασπροποτάμου της πρώην κοινότητας Χαλικίου του νομου Τρικάλλων. Το χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα και ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, καμία υπηρεσία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την κατασκευή του δρόμου, αλλά και κανείς δεν γνωρίζει ποιος εργολάβος τον ανέλαβε.
Ο δρόμος φαίνεται να εξυπηρετεί στην πράξη μόνο τουρίστες (με τετρακίνητα οχήματα) και (λαθρο)κυνηγούς.
Οι δικαιολογίες κάποιων ότι πιθανών να πρόκειται για δρόμο που αφόρα τους κτηνοτρόφους δεν ευσταθεί αφού οι ελάχιστοι κτηνοτρόφοι που απομείναν είχαν ήδη πρόσβαση με παλιότερο δρόμο.
Η εν λόγω περιοχή GR2130007 εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATYRA 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, υπό της οδηγίας 79/409/ΕΚ <<για τη διατήρηση των αγρίων πτηνών>> (όπως εναρμονίστηκε με την ΚΥΑ 414985/29-11-85),ενώ ταυτόχρονα είναι και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, υπό τις επιταγές της οδηγίας 92/43/ΕΚ <<για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, της άγριας πανίδας και αυτοφυούς χλωρίδας>> (όπως εναρμονίστηκε με την ΚΥΑ 33318/3028).
Επίσης η περιοχή είναι εντός της ζώνης προστασίας οικοτόπων και ειδών του ΝΕΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ και η περιοχή είναι σημαντική για τα πουλιά (GR0690) όπου ενδημούν και αναπαράγονται είδη των αλπικών λειμώνων, γκρεμών και λιθώνων αναμεσά τους και πολλά σπάνια είδη πουλιών όπως ο Πετροκότσυφας (Monticola saxatilis) και το Ορνιο (Gyps fulvus).
Πηγές http://tsipiraskostas.blogspot.com, athens.indymedia.org, Έθνος