Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ξεκίνησαν απολύσεις και στο Μετρό της Θεσσαλονίκης

4 εργαζόμενοι/ες προχθές, και άλλοι 3 το τελευταίο μήνα, ήταν τα πρώτα θύματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στο Μετρό της Θεσσαλονίκης.
Την Τρίτη 12 Οκτώβρη 4 ανακοινώθηκε από την κοινοπραξία AIASA η απόλυση 4 εργαζόμενων από το τεχνικό κομμάτι του έργου. Είχαν προηγηθεί τρεις διοικητικοί πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ η εργοδοσία έχει διαμορφώσει εδώ και καιρό κλίμα απολύσεων, προετοιμάζοντας το έδαφος για πολλές ακόμα απολύσεις.
Η κοινοπραξία AIASA αποτελείται από την ελληνική τεχνική εταιρία ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική και τις 4 ιταλικές (Impregilo, Seli, Ansaldo, Ansaldobredda). Οι πρώτες απολύσεις έρχονται από το ιταλικό κομμάτι, αλλά φαίνεται ότι την ίδια τακτική θα ακολουθήσει και η ελληνική εταιρία.
Η επίσημη αιτιολόγηση των απολύσεων αναφέρεται στις καθυστερήσεις στην πορεία των εργασιών, που οφείλονται κυρίως στις διάφορες νομικές επιπλοκές (απαλλοτριώσεις κοκ), και οι οποίες ανεβάζουν το κόστος και συμπιέζουν το κέρδος. Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι οι ανάδοχες εταιρίες συνεχίζουν να είναι κερδοφόρες, ενώ διατηρούν και άλλα μεγάλα έργα σε όλο τον κόσμο.