Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ιστορική απόφαση για την ανεξαρτησία των Πανεπιστημίων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αιγύπτου αποφάνθηκε ότι οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας οφείλουν να πάψουν να βρίσκονται μέσα στα πανεπιστήμια και ότι την ασφάλεια των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας πρέπει να αναλάβουν πολίτες, ενώ χιλιάδες φοιτητές αναμένεται να συμμετάσχουν ή συμμετέχουν ήδη σε πολιτικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις εν όψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα.
"Η παρουσία δυνάμεων της αστυνομίας του υπουργείου Εσωτερικών μέσα στο πανεπιστήμιο αποτελεί εμπόδιο για την ανεξαρτησία που εγγυώνται στο πανεπιστήμιο το Σύνταγμα και ο νόμος", ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου.

Η εξέλιξη τερματίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Εσωτερικών να συνεχιστεί η μόνιμη παρουσία των υπηρεσιών ασφαλείας στα πανεπιστήμια. Οι αρχές είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Για τον Άμπντουλ Τζαλίλ Μουσταφά, πανεπιστημιακό καθηγητή κι εκ των ιδρυτών του λεγόμενου κινήματος της 9ης Μαρτίου, που αξιώνει να γίνει πράξη η ανεξαρτησία των πανεπιστημίων, η απόφαση είναι "ιστορική". "Είναι ένα σημαντικό βήμα για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας των πανεπιστημίων και το σεβασμό της πανεπιστημιακής ελευθερίας ώστε να εξαγνιστούν οι πανεπιστημιουπόλεις από αυτά τα στοιχεία", είπε, αναφερόμενος στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ωστόσο, αν και η χθεσινή απόφαση είναι τελεσίδικη, απλώς επικυρώνει προηγούμενη δικαστική απόφαση, παρά την οποία οι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών παραμένουν στα προαύλια και τις αίθουσες επικαλούμενες τους νόμους εκτάκτου ανάγκης που βρίσκονται σε ισχύ σχεδόν 30 χρόνια, από την δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ. Οι αστυνομικοί ελέγχουν κάθε κινητοποίηση στα πανεπιστήμια και καταγράφουν ακόμα και ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Παραμένει άγνωστο εάν η απόφαση του δικαστηρίου θα εφαρμοστεί και πόσο σύντομα.

Η απόφαση  ελήφθη ενώ η Αίγυπτος προχωράει προς τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Νοεμβρίου και η ατμόσφαιρα στα πανεπιστήμια είναι ως συνήθως έντονα πολιτικοποιημένη.

Σύμφωνα με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία επίσημα είναι απαγορευμένη, αλλά γίνεται ανεκτή από τις αρχές, 30 φοιτητές που υποστήριξαν την προεκλογική της εκστρατεία έχουν συλληφθεί, ενώ σε 218 φοιτητές-μέλη της αδελφότητας απαγορεύθηκε η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές. Πάντως εκατοντάδες άλλοι φοιτητές συμμετείχαν κανονικά.
από zougla.gr