Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Στους Γάλλους φοιτητές η σκυτάλη των κινητοποιήσεων


Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτική μεταρρύθμισης στη Γαλλία παίρνουν σήμερα οι φοιτητές της χώρας. Η συμμετοχή των φοιτητών θα αποτελέσει ένα τεστ αντοχών για τις κινητοποιήσεις, αναφέρουν οι ανταποκριτές στη χώρα, ειδικά μετά την απόφαση των 3 εκ των 12 γαλλικών διυλιστηρίων να τερματίσουν τον αποκλεισμό και την προσωρινή διακοπή της απεργίας των υπαλλήλων καθαριότητας στη Μασσαλία.
Το επίμαχο νομοσχέδιο έχει μπει στην τελική ευθεία αυτή την εβδομάδα. Το κείμενο εισάγεται σήμερα για έγκριση στη Γερουσία και την Τετάρτη περνά από τη Βουλή. Οι φοιτητές έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Γερουσίας, δηλώνοντας έτσι τη συμπαράστασή τους προς τους απεργούς και τα συνδικάτα της χώρας που ετοιμάζονται για τη μεγάλη πανεθνική απεργία της Πέμπτης.
Τη Δευτέρα, και τα 200 κέντρα εφοδιασμού καυσίμων άνοιξαν, ενώ σύμφωνα με τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στη Μασσαλία θα τερματίσουν σήμερα την διάρκειας 2 εβδομάδων απεργία τους. Ο ανταποκριτής του BBC, ωστόσο, μεταδίδει πως και τα 12 γαλλικά διυλιστήρια παραμένουν κλειστά, τα αποθέματα καυσίμων δείχνουν να εξαντλούνται και σε περίπτωση που τα διυλιστήρια δεν αρχίσουν να λειτουργούν, η χώρα θα αντιμετωπίσει ακόμη σοβαρότερη κρίση αυτή την εβδομάδα. Σε σημερινές του δηλώσεις, ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ σημείωσε πως συνολικά σε 5 από τα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας επαναλήφθηκε η εργασία, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την εξομάλυνση του εφοδιασμού σε καύσιμα «σταδιακή, αλλά σταθερή».
Από την πλευρά του, o Γάλλος πρόεδρος παραμένει αμετακίνητος  αναφορικά με την αύξηση του ορίου ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, και πλήρους από τα 65 στα 67 έτη έως το 2017. Χθες, Δευτέρα, η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το κόστος των απεργιών κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού μπορεί να εκτιμηθεί «μεταξύ 200 με 400 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα». Η υπουργός δήλωσε παράλληλα ότι υπάρχει «ηθική προκατάληψη» εναντίον της Γαλλίας, καθώς «η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό αμαυρώθηκε από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης». Σε σημερινές της δηλώσεις, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι απεργίες δεν θα επηρεάσουν τις κυβερνητικές προβλέψεις για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης γι’ αυτό το χρόνο.
Χαρακτήρισε, επίσης, την επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου ως «μία πολύ καλή εξέλιξη», σημειώνοντας ότι «το να παίρνεις θέση στο τραπέζι των συνομιλιών, το να μιλάς για την απασχόληση των νέων, για την απασχόληση των μεγαλυτέρων και το να εξετάζεις προβλήματα ουσίας που προκαλούν αγωνία στους νέους και στους μεγαλύτερους, αυτό είναι πραγματικά ένα σημείο καμπής και πιστεύω ότι είναι μία πολύ καλή εξέλιξη». Η υπουργός αναφερόταν «σε μία διαπραγμάτευση για τους νέους και τους μεγαλύτερους», η οποία προτάθηκε χθες το βράδυ στη τηλεόραση από τον Φρανσουά Σερέκ , επικεφαλής της CFDT, ενός από τα γαλλικά συνδικάτα και την οποία αποδέχθηκε η πρόεδρος της ένωσης των εργοδοτών Medef Λοράνς Παριζό.
Η δημοτικότητα Σαρκοζί άγγιξε χθες το 27%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει συγκεντρώσει ποτέ. Το νομοσχέδιο, ωστόσο, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα περάσει από το Κοινοβούλιο.
Αμετακίνητα, όμως είναι και τα συνδικάτα έχοντας ήδη εξαγγείλει απεργία και για τις 6 Νοεμβρίου εάν δεν υπαναχωρήσει η κυβέρνηση ή δεν ανοίξει διάλογο.