Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010
Καταφύγιο για «ξεχασμένους» μετανάστες τα ερειπωμένα κτίρια της Columbia
Σε στέγη για εκατοντάδες μετανάστες έχουν μετατραπεί τα μισογκρεμισμένα κτίρια της Columbia στον Περισσό. Στην πλειονότητά τους Άραβες από το Μαρόκο και την Αλγερία, περίπου 120 ψυχές έχουν βρει καταφύγιο ανάμεσα στα χαλάσματα, τους σπασμένους δίσκους και κασέτες που αποτέλεσαν κάποτε τεράστιο κομμάτι της μουσική ιστορία της χώρας. «Ζω έναν εφιάλτη! Ξεκίνησα για τη Γαλλία, οι δουλέμποροι όμως ζητούσαν 9.000 ευρώ. Πού να τα βρω; Το αεροπορικό εισιτήριο για την Κωνσταντινούπολη στοίχισε 250 ευρώ και με άλλα 100 πέρασα στην Ελλάδα. Στη φυλακή της Πέτρου Ράλλη έκανα ένα μήνα. Όταν άνοιξαν οι πόρτες άρχισε η αναζήτηση, κάποια στιγμή έφθασα εδώ. Οι αστυνομικοί μάς χτυπούν με γκλομπ για να φύγουμε, πολλές φορές ζητούν χρήματα, αδειάζουμε τις τσέπες και φεύγουν. Το βράδυ ζούμε στο σκοτάδι μαζί με τα ποντίκια» δηλώνει στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ένας από τους μετανάστες που τους τελευταίους 6 μήνες ζει σε ένα από τα κτίρια.
Πίσω από τα δέντρα και το μισογκρεμισμένο κτίριο έχει στηθεί ένας ολόκληρος καταυλισμός. Οι συνθήκες διαβίωσης τραγικές: το κτίριο δεν έχει πουθενά νερό και χρειάζεται να το κουβαλούν με μπιτόνια από το διπλανό πάρκο Προμπονά. Μια δυσωδία κυριαρχεί στο χώρο, ενώ τα κλαδιά των δέντρων έχουν καταληφθεί από τις απλωμένες μπουγάδες. Από κάτω τους, μπάζα που αδειάζουν αυθαίρετα τα φορτηγά.
«Περιμένω τους Γιατρούς του Κόσμου, πότε πότε περνούν. Έχω γεμίσει πληγές από τις κατσαρίδες και τις αράχνες. Καθαρίζουμε όπου μπορούμε για να κοιμηθούμε, τόσα σκουπίδια δεν μαζεύονται εύκολα. Από το να κοιμόμαστε στα πεζοδρόμια καλύτερα εδώ. Όσοι βρίσκουν τρόφιμα μαγειρεύουν, οι υπόλοιποι πηγαίνουμε στις γύρω εκκλησίες ή στο συσσίτιο του δήμου στην Ομόνοια» εξηγεί ο Καζίρ από τη νότια αλγερινή Σαχάρα.
Οι «ένοικοι» των κτιρίων έχουν καθαρίσει ένα μέρος όπου κοιμούνται. Ο χώρος αυτός λειτουργεί και ως αυτοσχέδιο τζαμί, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, όπου έχουν στρώσει ένα χαλί και βγάζουν τα παπούτσια τους για να προσευχηθούν.
Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν τη μετατροπή του κτιρίου της πρώην εταιρείας σε μουσικό μουσείο, χωρίς, ωστόσο, να λαμβάνουν καμιά επίσημη απάντηση. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας μαζί με την Ένωση Μουσικοσυνθετών Ελλάδας και τους κατοίκους της περιοχής έχουν καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης του τότε υπουργού Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη να μη χαρακτηρισθεί όλο το εργοστάσιο ιστορικός τόπος. Μετά από αυτή την προσφυγή το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ χαρακτηρίζει μνημεία μόνο το κτίριο Α' και την πύλη εισόδου, αλλά δεν αξιολογεί το υπόλοιπο κτίριο ως πολιτιστική κληρονομιά. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας προσέφυγε και πάλι στο ΣτΕ και εντός των ημερών αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης.
πηγή:tvxs.gr