Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Η «Count Basie Orchestra» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μία από τις πιο μεγάλες και διάσημες ορχήστρες της τζαζ, η «Count Basie Orchestra» θα εμφανιστεί το βράδυ της Κυριακής 31 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού και μαέστρου Bill Hughes. 
 Η «Count Basie Orchestra», που αποτελείται από 18 μουσικούς, έχει κερδίσει μέχρι τώρα 17 βραβεία Grammy, 2 Grammy Hall of Fame Awards και 9 Downbeat Readers and Critics Poll Awards.
Την ορχήστρα ίδρυσε ο πιανίστας Count Basie. Ενώ άλλοι ηγέτες jazz σχημάτων έγιναν γνωστοί και ως συνθέτες ή σολίστες, ο Basie αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη διεύθυνση της ορχήστρας του. Μάλιστα, χρειάστηκε περισσότερα από 40 χρόνια, προκειμένου να τελειοποιηθεί ως band leader. Ενέπνευσε αρκετές λευκές μπάντες του swing, όπως αυτές των Benny Goodman και Artie Shaw, κυρίως λόγω της μοναδικότητας της ρυθμικής βάσης που διέθετε ο ήχος του.
Η πρώτη σύνθεση της Basie Orchestra που ηχογράφησε το κλασικό "One o'Clock Jump" περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τον Jimmy Rushing (φωνή) και τον Lester Young (τενόρο σαξόφωνο).
Οι Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra είναι μερικοί από αυτούς που κατά καιρούς στάθηκαν στο πλάι του ως συνεργάτες. 
από enet.gr