Παράλληλα θα συνεχιστεί και η συνεργασία της Eurostat με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, προκειμένου να καθοριστεί το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος για την περίοδο 2006-2009.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επεσήμανε ότι
η αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής: «Το πρόγραμμα δεν θα εκτροχιαστεί, πετυχαίνουμε τους στόχους μας παρά την όποια αναθεώρηση».
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Τύπος, οι ελεγκτές της Eurostat έρχονται για τελειώσουν με τις εκκρεμότητες γύρω από τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, ελέγχοντας διεξοδικά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. 'Ο,τι δεν έχει καταγραφεί επαρκώς αυτή τη φορά απλώς θα χρεώνεται στο έλλειμμα και στο χρέος των προηγούμενων ετών.
Η πιο «διάσημη» από τις πράξεις αυτές, γράφει η σημερινή Ναυτεμπορική, είναι αυτή που έγινε με την Goldman Sachs με "κέρδος" ως απόλυτο ποσό στο χρέος της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πράξης ήταν η μείωση του χρέους του 2001 ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 105,3% στο 103,7%. Η διαφορά του 1,6% του ΑΕΠ ήταν το κέρδος (στο έλλειμμα) τότε το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί το 2009 στην Goldman Sachs λόγω της ωρίμανσης των ομολόγων στα οποία είχε γίνει το swap. Η Eurostat επιμένει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες τέτοιες πράξεις οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν πριν υπάρξει τελικό αποτέλεσμα για τα έτη 2006 - 2009.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Βάλτερ Ράντερμαχερ, έχει δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν μιλώντας σε διεθνή μέσα για το θέμα ανέφερε άγνωστο αριθμό ελληνικών swaps συναλλάγματος για τα οποία δεν έχει ενημερωθεί η υπηρεσία του και γι' αυτό θα πρέπει να ερευνηθούν.
Η επόμενη έκθεση για την ελληνική οικονομία θα είναι στο τέλος του μήνα και θα έχει τη μορφή έκθεσης προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου αναμένεται να αποτυπωθεί και η πρόθεση της Ε.Ε. μετά την -αναμενόμενη πλέον- αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 και κυρίως την επίπτωση στους στόχους του μνημονίου για το 2010.
Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο
Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει το δάνειο της, εφόσον οι χώρες της Ευρωζώνης αποφασίσουν πρώτες να προχωρήσουν σε μία ανάλογη κίνηση, δήλωσε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.
Η ελληνική κυβέρνηση «κάνει αυτό ακριβώς που πρέπει» για να συγκρατήσει τις δαπάνες και να ικανοποιήσει τους στόχους που έχουν τεθεί ως όροι για τη βοήθεια, σημείωσε ο κ. Στρος-Καν και πρόσθεσε πως αν η Ελλάδα χρειασθεί την ενδεχόμενη επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
«Εάν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι, τότε βεβαίως μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό και ίσως είναι χρήσιμο, αλλά είναι μόνο ένα μικρό τμήμα», είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Σιμονέτα Ναρντίν, από την πλευρά της σημείωσε πως το Ταμείο «δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο» σχετικά με τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου, καθώς είναι πιθανό ότι «η Ελλάδα θα μπορεί από το 2012 να καλύψει πλήρως τις δανειακές της ανάγκες από τις αγορές», όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με την κα. Ναρντίν, μεταξύ των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει το ΔΝΤ είναι η χρονική επέκταση της περιόδου αποπληρωμής, η αντικατάσταση των βραχυπρόθεσμων με μακροπρόθεσμα δάνεια, καθώς και η συμφωνία για ένα νέο Μνημόνιο μόλις ολοκληρωθεί το σημερινό, το 2013.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του κ. Στρος-Καν, ήταν οι δηλώσεις που έκανε, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην Ουάσινγκτον, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι. «Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που εφαρμόζεται με πολλούς τρόπους, σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ μετατρέπει βραχυπρόθεσμα προγράμματα σε μακροπρόθεσμα όταν παρατηρεί και κρίνει ότι τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα εφαρμόζονται αποτελεσματικά. Αυτό είναι κάτι που θα δούμε πώς θα μπορούσε να δουλέψει, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί», είχε πει ο κ. Σμάγκι.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ερωτώμενος στην Ουάσινγκτον εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του μνημονίου και μετά το 2013, καθώς τα επόμενα έτη έως το 2015 η χώρα πρέπει να καταβάλει τοκοχρεολύσια ύψους 145 δισ. ευρώ στα έτη 2014-2015 (70-75 δισ. ευρώ ανά έτος), απάντησε ότι «το ζητούμενο είναι να αποκτήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να επανέλθει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, συνδυασμός που θα φέρει ξανά τη χώρα στις αγορές και να μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι και στα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα άντλησε παρόμοια ποσά από τις αγορές, (σ.σ. 2008 και 2009), αλλά με διαφορετικές συνθήκες δανεισμού, καθώς σήμερα τα επιτόκια που προσφέρουν οι αγορές είναι απαγορευτικά.
Για τον υπουργό Οικονομικών προέχει η αναστροφή του κλίματος στους κόλπους των θεσμικών επενδυτών και στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποίησε πλήθος συναντήσεων στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, με στελέχη επενδυτικών οίκων, αλλά και με αξιωματούχους του ΔΝΤ και ομολόγους του, όπως με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.