Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ FRONTEX ΓΙΑ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΑΣΥΛΟΥ

Ανακοίνωση της Ύπατης αρμοστείαςτου ΟΗΕ για τους προσφυγες με αφορμη την προωθουμενη αναπτυξη της Frontex στον Εβρο, ύστερα από σχετικό αίτημα της Ελλάδας στα αρμόδια όργανα της ΕΕ    «οι ανάγκες για άσυλο δεν θα πρέπει να τεθούν στο περιθώριο».  δειτε ολοκληρη την ανακοινωση
Η Υπατη Αρμοστεί καλεί τις ομάδες της Frontex να εξασφαλίσουν ότι θα εντοπίζονται και θα παραπέμπονται στις αρμόδιες αρχές όσα άτομα αναζητούν διεθνή προστασία, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή, κάτι τέτοιο αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για την Ελλάδα, αφού το σύστημα παροχής ασύλου δεν λειτουργεί σωστά».
«Η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου είναι στην καλύτερη περίπτωση δύσκολη ενώ, σύμφωνα με τα όσα έχει άμεσα παρατηρήσει η Υπατη Αρμοστεία, η ίδια η διαδικασία δεν καταφέρνει να αναγνωρίσει τα άτομα που χρήζουν προστασίας. Για αυτούς τους λόγους, η Υπατη Αρμοστεία συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές και με Ευρωπαίους εταίρους για την προβλεπόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Την ιδια στιγμή όπως ανακοίνωσε η βελγική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χώρες μέλη είναι έτοιμες να στείλουν διακόσιους συνοριοφύλακες στον Έβρο. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακη η Ελλάδα ζήτησε απο την Ε.Ε να αναπτύξει περιπολίες επιτήρησης στα ελληνο-τουρκικά σύνορα.
«Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος (της ΕΕ) ζήτησε τη συνδρομή των ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα», υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Tα μέλη της ομάδας ταχείας επέμβασης στα σύνορα (Rabit) «θα είναι είναι οπλισμένοι, αλλά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα όπλα τους παρά μόνο σε αυτοάμυνα και θα επιχειρούν υπό την ευθύνη του ελληνικού κράτους», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Σεσίλια Μάλμστρομ, Επιτρόπου αρμόδιας για την ασφάλεια 


αναδημοσιευση απο tvxs.gr