Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

“To Perpignan στην Αθήνα”.

Ο χώρος τέχνης Μ55 και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2010, παρουσιάζουν, από τις 20 Οκτώβρη μέχρι τις 10 Νοέμβρη, ένα αφιέρωμα στο σύγχρονο φωτορεπορτάζ με τίτλο “To Perpignan στην Αθήνα”.

Το Perpignan–Visa pour L’Image Festival είναι το μεγαλύτερο διεθνές Φεστιβάλ φωτοειδησεογραφείας στον κόσμο και διεξάγεται στο Perpignan, της Νότιας Γαλλίας εδώ και 20 χρόνια. Περιλαμβάνει εκθέσεις, προβολές video και προσφέρει, επίσης, την ευκαιρία για συναντήσεις φωτογράφων με επαγγελματίες των ΜΜΕ από όλον τον κόσμο.
Η Gallerie M55 παρουσιάζει δύο εκθέσεις φωτογραφίας, του Munem Wasif Munem Wasif / Agence VU για τo Fabrica και της Stephanie Sinclair / VII για το National Geographic και το The New York Times Magazine, με έργα που εκτίθενται στο φετινό Φεστιβάλ Visa pour l’Image 2010.
Munem Wasif / Agence VU pour Fabrica
Έχουμε πίστη στον Θεό

Ο Μumem Wasif συνεχίζει με συνέπεια την δουλειά που τον έκανε γνωστό από τις πρώτες του εικόνες. Δουλεύει στην χώρα του, το Μπαγκλαντές και ταξιδεύει για να παρουσιάζει τις εκθέσεις του και να κάνει διαλέξεις. Απεικονίζει εκ των έσω μια κατάσταση που, από τις 11 Σεπτεμβρίου, έχει τοποθετήσει το Ισλάμ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αναπτύσσοντας μια αντίληψη, η οποία με επίφαση τον « πόλεμο στην τρομοκρατία » δημιουργεί προβλήματα και προκαταλήψεις.
Stephanie Sinclair
Πολυγαμία στην Αμερική

Μια διεισδυτική ματιά στην FLDS, φονταμενταλιστική εκκλησία του Ιησού Χριστού της Latter-day Saints, σε μία από τις πιο μυστικοπαθείς αιρέσεις των Μορμόνων της Αμερικής.
Λίγοι άνθρωποι είχαν ακούσει για αυτήν πριν από τον Απρίλιο του 2008, όταν υπάλληλοι επιβολής του νόμου πραγματοποίησαν επιδρομή σε ένα απομακρυσμένο περιφραγμένο περίβολο στο Δυτικό Τέξας, γνωστό ως Yearning for Zion Ranch(YFZ Ranch).
Για μέρες μετά, οι τηλεθεατές παρακολούθησαν ένα αλλόκοτο θέαμα εκατοντάδων παιδιών και γυναικών, ντυμένων με παλιομοδίτικα ρούχα προσευχής και περίτεχνα χτενίσματα να οδηγούνται σε σχολικά λεωφορεία από κοινωνικούς λειτουργούς και δυνάμεις της αστυνομίας.
Αυτή η επιδρομή πραγματοποιήθηκε σε ένα σπίτι μετά από τηλεφωνικές κλήσεις μιας 16χρονης κοπέλας, που ισχυρίστηκε ότι υπέστη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση από τον μεσήλικα άνδρα της. Αποδείχτηκε ότι οι κλήσεις ήταν απάτη, αλλά η αρχική τους αξιοπιστία στηρίχτηκε στο γεγονός ότι οι κάτοικοι του YFZ Ranch ήταν μαθητές της πολυγαμικής οργάνωσης FLDS, της οποίας ο «προφήτης» ήταν ο Warren Jeffs. Ο Jeffs καταζητούνταν από το FBI γιατί είχε διαφύγει παράνομα, προκειμένου να μη διωχθεί από την πολιτεία Utah για τη διοργάνωσης παράνομων γάμων μεταξύ αρσενικών οπαδών της FLDS και ανήλικων κοριτσιών.
Διάρκεια έκθεσης: 22 Οκτωβρίου-10 Νοεμβρίου 2010
Τρίτη-Παρασκευή 18.00-21.00
Γκαλερί M55
Mαυρομιχάλη 55
10680, Εξάρχεια Αθήνα
2103624856
www.m55.gr