Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Πείνασαν τα αμερικανικά νοικοκυριά στις ΗΠΑ το 2009

Περίπου το 15% των αμερικανικών νοικοκυριών αντιμετώπισαν πρόβλημα έλλειψης φαγητού κάποια στιγμή μέσα στο 2009 σύμφωνα με έκθεση του Αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.
  Όπως αναφέρουν οι αμερικανικές αρχές, πρόκειται για τα υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 1990 όταν άρχισαν για πρώτη φορά να συλλέγουν στοιχεία.

Οι ανύπαντρες μητέρες ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο καθώς περίπου 3,5 εκατομμύρια από αυτές δήλωσαν ότι υπήρξαν στιγμές που δεν είχαν αρκετό φαγητό στο τραπέζι.
Επίσης ισπανόφωνοι και αφροαμερικανοί αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο η οικονομική κατάσταση στη χώρα είχε σαν αποτέλεσμα αρκετά νοικοκυριά κάποια στιγμή μέσα στο 2009 να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, ωστόσο όπως αναφέρουν αυτό δεν σημαίνει ότι έμειναν χωρίς φαγητό καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.
Σε μια χώρα όπου τα ποσοστά παχυσαρκίας διαρκώς αυξάνονται οι διαπιστώσεις του υπουργείου Γεωργίας προκαλούν έκπληξη αναφέρει το BBC.
Περίπου το 60% αυτών που αντιμετώπισαν πρόβλημα με το φαγητό μπόρεσαν να προμηθευτούν κουπόνια φαγητού από κυβερνητικές υπηρεσίες.
Από την αρχή της ύφεσης στις ΗΠΑ το πρόγραμμα παροχής κουπονιών φαγητού διευρύνθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα με αποτέλεσμα περίπου 34 εκατομμύρια Αμερικανοί να βασίζονται κάθε μήνα σε αυτό.
Επίσης μεταξύ αυτών που σύμφωνα με το υπουργείο κατατάχθηκαν στην κατηγορία των πολύ αδύναμων, δηλαδή το 28% των ενηλίκων που αντιμετώπισαν οξύ πρόβλημα εύρεσης φαγητού, δήλωσαν ότι υπήρξαν ημέρες που δεν έφαγαν καθόλου καθώς δεν είχαν λεφτά για να αγοράσουν φαγητό.
Το 97% δήλωσε ότι καταργούσε ένα γεύμα ή περιόριζε τη μερίδα του φαγητού που είχε.
Σύμφωνα με το BBC το οποίο επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους, το πρόβλημα της πείνας στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να ξεπεραστεί ακόμη και αν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα, καθώς υπάρχουν κοινωνικές ομάδες των οποίων η κατάσταση δεν επηρεάζεται άμεσα από την οικονομία.
Πρόκειται για ηλικιωμένους, ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας ή άλλους που εργάζονται με το κατώτατο μισθό και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.