Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Τα βασανιστήρια έσωσαν ζωές, ισχυρίζεται ο Τζωρτζ Μπους

Κατά την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη από τη λήξη της θητείας του στην προεδρία των ΗΠΑ και με αφορμή την έκδοση, σήμερα Τρίτη, των απομνημονευμάτων του, ο Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε μερικών από τις πλέον αμφιλεγόμενες πολιτικές του. Όπως είπε μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο NBC η χρήση βασανιστηρίων, όπως του εικονικού πνιγμού, στην ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία «έσωσε ζωές».

Ο Μπους τόνισε ότι η απόφασή του για εισβολή στο Ιράκ δεν ήταν λανθασμένη, ενώ πρόσθεσε ότι η ιστορία θα αποδείξει ότι η προεδρία του ήταν επιτυχημένη, αν και μέχρι τότε θα έχει πεθάνει. «Απλώς δεν ήθελα να βγω εκεί έξω», είπε για την απόφασή του να απέχει από τα ΜΜΕ από τον Ιανουάριο του 2009 όταν αποχώρησε από το Λευκό Οίκο «Δεν ήθελα να επιστρέψω σε αυτό που λέω ‘το έλος’».
Αναφερόμενος στην ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία, υποστήριξε ότι ο νομικός του σύμβουλος τον είχε διαβεβαιώσει ότι η πρακτική των εικονικών πνιγμών ήταν νόμιμη. «Είπε ότι δεν εμπίπτει στη νομοθεσία κατά των βασανιστηρίων. Δεν είμαι δικηγόρος. Αλλά πρέπει κανείς να εμπιστεύεται την κρίση των ανθρώπων γύρω του και εγώ το κάνω», όπως είπε. «Θα σας πω αυτό. Η χρήση αυτών των μεθόδων έσωσε ζωές. Η δουλειά μου ήταν να προστατέψω την Αμερική. Και το έκανα», τόνισε.
Για το σκάνδαλο με τα φρικτά βασανιστήρια από αμερικανούς στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, επιβεβαίωσε ότι ο τότε υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, του είχε προτείνει να παραιτηθεί. «Σκέφτηκα σοβαρά να δεχτώ. Ήξερα ότι θα ήταν μια πολύ ισχυρή ένδειξη η αντικατάσταση του επικεφαλής του Πενταγώνου μετά από ένα τόσο σοβαρό λάθος. Όμως με συγκράτησε ένας σημαντικός λόγος: δεν υπήρχε φυσικός υποψήφιος για να τον αντικαταστήσει», είπε.
Στο βιβλίο του Decision Points, που κυκλοφορεί σήμερα, ο Μπους υποστηρίζει ότι αισθάνθηκε «απογοητευμένος και θυμωμένος» όταν δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αφού η ύπαρξή τους είχε προβληθεί ως αιτιολόγηση της εισβολής.
Στη συνέντευξη πάντως αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους Αμερικανούς για τον πόλεμο. «Αυτό θα σήμαινε ότι (η επέμβαση στο Ιράκ) επρόκειτο για μια κακή απόφαση. Και δεν πιστεύω ότι ήταν κακή», είπε, ισχυριζόμενος ότι «ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς τον Σαντάμ Χουσεΐν». Υποστήριξε επίσης ότι προτού αποφασίσει να χρησιμοποιήσει βία για να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσέιν το 2003 διαφωνούσε με την ιδέα του πολέμου. «Ήμουν μια αντίθετη φωνή (σ.σ. εντός της κυβέρνησής του). Δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω βία», είπε ο πρώην πρόεδρος. «Ήθελα να δώσω μια ευκαιρία στη διπλωματία», εξήγησε.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο τον επηρέαζε ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, που τον υποκίνησε να επιτεθεί στο Ιράκ, ο Μπους απάντησε ότι το θέμα αυτό δεν είναι σημαντικό. «Εγώ είμαι αυτός που αποφάσιζε πότε θα επιτεθούμε. (Ο Τσένι) θα μπορούσε να είχε πει 'πάμε' αλλά εγώ είπα όχι», πρόσθεσε.
Πρόσθεσε ότι μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να αποδειχθεί ότι η προεδρία του ήταν επιτυχημένη. «Ελπίζω να κριθώ ως επιτυχημένος. Αλλά θα έχω πεθάνει μέχρι επιτέλους να το καταλάβουν», όπως είπε.

ανασημοσίευση από tvxs.gr