Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

«Περιβαλλοντική απειλή ο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» λέει η Βουλγαρία

Περιβαλλοντικούς κινδύνους βλέπει η βουλγαρική κυβέρνηση πίσω από τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου AFP.
Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δώσει έγκριση για το έργο, μέχρι να «επανεξεταστούν τα σχέδια».
Επιπλέον, επισημαίνει ότι «η μελέτη που συντάχθηκε για τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον αγωγό δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη από ενδεχόμενη διαρροή στην περιοχή του Μπουργκάς».
«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις που να διασφαλίζουν ότι σε περίπτωση ατυχημάτων δεν θα προκληθεί μη αναστρέψιμη ζημιά στο περιβάλλον του Κόλπου του Μπουργκάς, στη χλωρίδα, την πανίδα και τον τουρισμό», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας.
Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε τέσσερις ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν στη Βουλγαρία.
Η Σόφια έδωσε νέα δίμηνη προθεσμία στη διαχειρίστρια εταιρεία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη Trans-Balkan Pipeline B.V. (TBP), να αναθεωρήσει τη μελέτη της πριν υποβληθεί και πάλι προς έλεγχο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βουλγαρία διατυπώνει επιφυλάξεις για τον αγωγό, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι επιδιώκει να αποσυρθεί πλήρως από το έργο.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα και η Ρωσία εντείνουν τις πιέσεις τους προς τη Σόφια, παρά τις αντιδράσεις που εκφράζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι τοπικές κοινωνίες.
από econews.gr