Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Οι μαροκινές δυνάμεις διέλυσαν καταυλισμό διαμαρτυρίας στη Δυτική Σαχάρα

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μαρόκου διέλυσαν νωρίς σήμερα το πρωί ένα καταυλισμό διαμαρτυρίας στη Δυτική Σαχάρα, ο οποίος υπήρξε η σκηνή της μεγαλύτερης αντικυβερνητικής διαδήλωσης που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες στο διαφιλονικούμενο αυτό έδαφος.
Οι δυνάμεις ασφαλείας ανέλαβαν δράση μερικές ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ κοντά στη Νέα Υόρκη για να επιχειρηθεί να αρθεί το αδιέξοδο στο ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας, μιας πρώην ισπανικής αποικίας που προσαρτήθηκε το 1975 από το Μαρόκο.
Μαροκινός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν δικαστική εντολή να εισβάλουν επειδή μερικοί ακτιβιστές υποχρέωναν τον κόσμο να παραμένει παρά τη θέλησή του στον καταυλισμό, ο οποίος έχει στηθεί κοντά στην πόλη Λααγιούν.
«Υπάρχουν μερικοί ελαφρά τραυματίες και από τις δύο πλευρές και ο καταυλισμός έχει τώρα εκκενωθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Όμως ένας από τους οργανωτές της διαμαρτυρίας δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες και πως οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και γκλομπ για να εκκενώσουν τον καταυλισμό.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Επιτέθηκαν στους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στον καταυλισμό, σε γυναίκες, σε παιδιά και σε γέρους», δήλωσε ο ακτιβιστής τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters. «Αμυνθήκαμε πετώντας πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας καθώς εισέβαλλαν στον καταυλισμό» .
«Δεν ξέρουμε προς το παρόν αν υπάρχουν νεκροί, όμως πολλοί τραυματίες έχουν μεταφερθεί στη Λααγιούν», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος της πόλης.
Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι η χωροφυλακή και βοηθητικές δυνάμεις επιτέθηκαν στον καταυλισμό στις 10.00 (ώρα Ελλάδας), υπό την επίβλεψη εισαγγελέα.
Η Δυτική Σαχάρα, μια αραιοκατοικημένη ερημική περιοχή με έκταση όση αυτή της Βρετανίας, αποτελεί αντικείμενο της πιο μακροχρόνιας εδαφικής διένεξης της Αφρικής. Έχει κοιτάσματα φωσφορικών αλάτων, ορυκτών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λιπασμάτων, και πλούσιους ψαρότοπους στις ακτές της.
Το Μέτωπο Πολισάριο, ένα κινημα για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, διεξήγαγε ανταρτοπόλεμο κατά των μαροκινών δυνάμεων έως ότου ο ΟΗΕ μεσολάβησε το 1991 για μια κατάπαυση του πυρός. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί αρκετοί γύροι συνομιλιών, χωρίς όμως να βρεθεί κάποια λύση.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, το Σαββατοκύριακο υπήρχαν στον καταυλισμό 20.000 άνθρωποι σε περίπου 8.000 σκηνές.
Η διαμαρτυρία αυτή διαρκεί ήδη ένα μήνα. Δεν συνδέεται ανοικτά με το κίνημα της ανεξαρτησίας, καθώς οι διαδηλωτές ζητούν καλύτερες δουλειές και καλύτερες υπηρεσίες από τις μαροκινές αρχές.
Διαπραγματευτές της μαροκινής κυβέρνησης και του Πολισάριο πρόκειται να συναντηθούν σήμερα για συνομιλίες στην πόλη Μανχάσετ, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το Μαρόκο έχει προσφέρει στη Δυτική Σαχάρα αυτονομία, όμως το Πολισάριο την απορρίπτει. Ζητεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα και η ανεξαρτησία να είναι μεταξύ των επιλογών των ψηφοφόρων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ