Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

Νέα για Παλαιστίνιους κρατούμενους-ες

Σε 5 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε Ισραηλινός φαντάρος για φωτογραφία με Παλαιστίνιο κρατούμενο.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε με κινητό στην περιοχή της Τζενίν τον Ιανουάριο και η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ο στρατιώτης συνελήφθη λόγω υποψιών για ναρκωτικά.


Στην απομόνωση κρατούμενος επειδή έκανε απεργία πείνας, για παράνομή κράτηση πέραν της ποινής του
Στην απομόνωση οδηγήθηκε την Κυριακή ο Παλαιστίνιος κρατούμενος Shadi Abul Hussein επειδή έκανε απεργία πείνας τις τελευταίες 4 ημέρες. Ο κρατούμενος διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι παραμένει στις φυλακές παρά το γεγονός ότι έχει εκτίσει την ποινή του εδώ και σχεδόν 2 μήνες. Οι ισραηλινές αρχές αρνούνται να τον απελευθερώσουν μέχρι να βρει χώρα που να το δεχτεί και να τον απελάσουν.

500 Παλαιστίνιοι εργάτες-τριες συνελήφθησαν τον Οκτώβριο
Πεντακόσιους Παλαιστίνιους εργάτες, συμπεριλαμβανομένων 20 γυναικών, συνέλαβαν η ισραηλινή αστυνομία και συνοριοφυλακή τον Οκτώβριο επειδή εργάζονταν χωρίς άδεια στις περιοχές της Παλαιστίνης του 1948 (Ισραήλ). Σ.υμφωνα με δήλωση των παλαιστινιακών συνδικάτων στη Δυτική Όχθη, 20 από αυτούς τους εργάτες κρατήθηκαν για ανάκριση ενώ 50 καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 3 έως 6 μηνών. Στους υπόλοιπους επιβλήθηκαν βαριά πρόστιμα.


Σε απεργία πείνας οι κρατούμενοι στη φυλακή Νάφχα
Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στην φυλακή Νάφχα, στην έρημο, έκαναν απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν για την εκστρατεία παρενοχλήσεων της ισραηλινής αρχής φυλακών εναντίον τους. Όπως δήλωσαν στον δικηγόρο επικεφαλής του Ιδρύματος Μαντέλα, Buthaina Duqmaq, κατά τη διάρκεια των αιφνιδιαστικών επιδρομών και ερευνών, ακόμα και τις νύχτες, βγάζουν τους κρατούμενους από τα κελιά, τα ψάχνουν και καταστρέφουν πράγματα των κρατουμένων, ενώ ερευνούν ακόμα και τα αντίτυπα του Κορανίου.


Παλαιστίνια κρατούμενη σε απεργία πείνας
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Μαντέλα, η Παλαιστίνια κρατούμενη στις φυλακές Χασαρόν,  Lanan Abu Ghalma, ξεκίνησε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενη γιατί δεν της επιτρέπεται να βρίσκεται μαζί με την αδερφή της Tagrid που κρατείται σε άλλη φυλακή. Άλλη μια κρατούμενη η Nada Derbas, ξεκίνησε και εκείνη απεργία πείνας για αλληλεγγύη. Η Lanan συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο και τέθηκε υπό διοικητική κράτηση, ενώ στην αδερφή της επιβλήθηκε και βαρύ πρόστιμο. Η Lanan ήταν μια από τις 20 Παλαιστίνιες κρατούμενες που αφέθηκαν ελεύθερες τον Οκτώβριο του 2009 ως αντάλλαγμα για ένα βίντεο του αιχμάλωτου Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ που έδειχνε ότι βρισκόταν σε καλή κατάσταση.


Η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών εκβιάζει Παλαιστίνια κρατούμενη για να της παράσχει περίθαλψη!
Σύμφωνα με τον Ahmed Al-Beitawi, ερευνητή του Tadamun, η κρατούμενη Wurud Qassem από την πόλη Τέιρα στις παλαιστινιακές περιοχές του 1948, υποφέρει από οξείς πόνους στα δόντια και το σαγόνι της σε βαθμό που δεν μπορεί να μιλήσει ή να φάει κανονικά. Όταν ζήτησε περίθαλψη, έμεινε έκπληκτη από την απάντηση ότι θα έπρεπε σε αντάλλαγμα να περάσει τρεις μήνες σε απομόνωση! Η κρατούμενη αρνήθηκε. Ο ερευνητής επεσήμανε ότι στο παρελθόν η περίθαλψη χρησιμοποιήθηκε ως αντάλλαγμα για ομολογίες ή για απελάσεις. Η ιατρική αμέλεια και η απομόνωση παραμένουν τα βασικά σημεία κατά τη διάρκεια των πρόσφατων απεργιών.
Η Wurud Qassem συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2006 και εκτίει ποινή 6 μηνών για αντίσταση στην κατοχή. Άλλες δύο Παλαιστίνιες από τις περιοχές του 1948, βρίσκονται κρατούμενες, η Lina Jarboni, εκτίει ποινή 18 ετών και η Khadija Abu Ayyash εκτίει ποινή 3 ετών.


Παλαιστίνιος βουλευτής της Χαμάς σε διοικητική κράτηση
Σε 6 μήνες διοικητική κράτηση καταδικάσθηκε τελικά ο Παλαιστίνιος βουλευτής της Χαμάς Hatem Qufaisha. Περισσότερα για την υπόθεσή του δείτε εδώ


Οι Ισραηλινοί συλλαμβάνουν αδερφό κρατουμένου λίγες μέρες μετά που αφέθηκε ελεύθερος από τις φυλακές της ΠΑ
Οι Ισραηλινές αρχές συνέλαβαν τον Ομάρ Μπαργούτι, αδερφό του κρατούμενου Ναέλ Μπαργούτι, μακροβιότερου κρατούμενου στις ισραηλινές φυλακές, λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση του Ομάρ από την Παλαιστινιακή Αρχή (Π.Α.). Ο Ναέλ Μπαργούτι βρίσκεται εδώ και 33 χρόνια στις φυλακές. Ενώ και ο Ομάρ είχε πρόσφατα απελευθερωθεί από τις ισραηλινές φυλακές μετά από 22 χρόνια. Ο Ναέλ Μπαργούτι, ο ξάδελφος του  Fakhri, μακροβιότερος κρατούμενος της Φατάχ, και ο γιός του Σάντι που εκτίει ποινή 29 χρόνων, είχαν κάνει πρόσφατα απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την κράτηση του Ομάρ στις φυλακές της Π.Α. Η Π.Α. τελικά τον άφησε ελεύθερο, για να τον συλλάβουν όμως τελικά, ξανά οι Ισραηλινοί.
http://intifadagr.wordpress.com/