Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Διετής φυλάκιση σε αστυνομικό που σκότωσε άοπλο μαύρο στις ΗΠΑ


Σε διετή φυλάκιση καταδικάστηκε πρώην αστυνομικός εντεταλμένος στον τομέα των μεταφορών στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος πυροβόλησε έναν άοπλο μαύρο άνδρα, επεισόδιο το οποίο είχε πυροδοτήσει ταραχές και φυλετικές εντάσεις το 2009.
Ο Γιοχάνες Μέσερλι, 28 ετών, κρίθηκε ένοχος, τον Ιούλιο, στην κατηγορία ότι πυροβόλησε τον Όσκαρ Γκραντ, 22 ετών, την Πρωτοχρονιά του 2009 στην πόλη Όκλαντ, στη βόρεια Καλιφόρνια. Για λόγους ασφαλείας, η καταδίκη ανακοινώθηκε στο Λος Άντζελες, λόγω των εντάσεων που προκάλεσε η υπόθεση.
Ο πρώην αστυνομικός αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης έως και 14 ετών, ωστόσο ο δικαστής Ρόμπερτ Πέρι έλαβε υπόψη του τις 292 ημέρες που πέρασε προφυλακισμένος και του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών ακόμα.
Δεκάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο πριν την αναγγελία της απόφασης, εκφράζοντας φόβους ότι θα ήταν υπερβολικά επιεικής.
Ο Μέσερλι, αστυνομικός εντεταλμένος στο σύστημα συγκοινωνιών (Bay Area Rapid Transit, ή BART) είχε σπεύσει μετά από κλήση για καβγά στον υπόγειο όταν πυροβόλησε και σκότωσε τον Γκραντ. Είχε υποστηρίξει πως είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει ένα τέιζερ, που προκαλεί ηλεκτροσόκ, για να ακινητοποιήσει το νεαρό, αλλά αντ' αυτού τράβηξε «κατά λάθος» πιστόλι.
Ο θανατηφόρος πυροβολισμός ενός άοπλου μαύρου από ένα λευκό αστυνομικό, που καταγράφηκε σε βίντεο και μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα και διακινήθηκε στο Διαδίκτυο προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις στο Όκλαντ. Η υπόθεση συγκρίθηκε με την υπόθεση του Ρόντνεϊ Κινγκ, το 1992, που είχε αποτελέσει αφορμή για πολύ σοβαρότερες ταραχές
αναδημοσίευση από tvxs.gr