Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Εντείνεται η στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Ισραήλ

Ο αμερικανικός στρατός θα αυξήσει μέχρι το τέλος του 2012 τα αποθέματα οπλισμού που διατηρεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο επιπλέον εξοπλισμός είναι αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων και θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον απόθεμα αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο αμερικανικός στρατός διατηρεί απόθεμα οπλισμού σε ορισμένες συμμαχικές χώρες, όπως το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και οι χώρες του Κόλπου, για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του. Βάσει ειδικής συμφωνίας, το Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιήσει το υλικό αυτό με την άδεια των Ηνωμένων Πολιτειών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως έγινε κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο το καλοκαίρι του 2006.
Σύμφωνα με τη Haaretz, οι δύο πλευρές έχουν προσδιορίσει από κοινού στο πλαίσιο του στρατηγικού τους διαλόγου το είδος του υλικού που οι Αμερικανοί πρέπει να αποθηκεύουν στις ειδικές βάσεις του ισραηλινού στρατού.
Το υλικό αυτό- όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα, εξοπλισμός του πυροβολικού, πολεμοφόδια- περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα βομβών ακριβείας που εκτοξεύονται από αέρος.
Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντείνει τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας. Οι δύο χώρες οργάνωσαν πρόσφατα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και το Ισραήλ έχει παραγγείλει 20 υπερσύγχρονα καταδιωκτικά F35 (Joint Strike Fighter).
Το 2007, οι δύο χώρες υπέγραψαν πρωτόκολλο συμφωνίας που καθορίζει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια για περίοδο δέκα ετών, στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι ειδικές πιστώσεις που χορηγούνται για την ανάπτυξη από το Ισραήλ συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας.