Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Πορτογαλία: Ή κυβέρνηση συνασπισμού ή έξοδος από το ευρώ

Το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ άφησε ανοιχτό ο πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, σε περίπτωση που συνεχιστεί η αδυναμία για σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού που θα αντιμετωπίσει την χρηματοπιστωτική κρίση.
Ο υπουργός Λουίς Αμάντο, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο έντυπο Expresso, υποστήριξε πως αντιπολίτευση και κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση μιας «ακραίας κατάστασης».
«Η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο συνασπισμό που θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση», δήλωσε ο Αμάντο. «Πιστεύω ότι τα πολιτικά κόμματα κατανοούν ότι η άλλη εναλλακτική λύση για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι τελικά η αποχώρηση από το ευρώ», πρόσθεσε.
«Αυτή είναι μια κατάσταση που αναπόφευκτα θα μας αναγκάσουν να εξετάσουμε οι αγορές», τόνισε.
Μεγάλο μέρος της ανησυχίας για τις προσπάθειες της Πορτογαλίας για την μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού τις περασμένες εβδομάδες ήρθε από τις αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο η αντιπολίτευση των «Σοσιαλδημοκρατών» θα υποστηρίξει τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2011 στη Βουλή.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση που δεν έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο χρειαζόταν τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Τελικά, κυβέρνηση και «Σοσιαλδημοκράτες» συμφώνησαν και ο προϋπολογισμός λιτότητας του 2011 θα εγκριθεί μέσα στο Νοέμβριο. Ο προϋπολογισμός έχει ήδη εγκριθεί σε πρώτη ανάγνωση.