Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Να ακυρωθεί η απόφαση του Ισραήλ για επέκταση του εποικισμού ζητά η Ε.Ε.

  Να αναθεωρήσει την απόφαση του για την ανέγερση νέων κατοικιών στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ ζήτησε από το Ισραήλ η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, την ώρα που ισραηλινή οργάνωση καταγγέλλει το πρόγραμμα επέκτασης του οικισμού Αριέλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Την ανησυχία του για τον εποικισμό εξέφρασε και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου.

«Αυτό το πρόγραμμα ανέγερσης 1.300 κατοικιών για Εβραίους στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ αντιβαίνει στις προσπάθειες που αναπτύσσονται από τη διεθνή κοινότητα για να επαναληφθούν οι απ' ευθείας συνομιλίες. Η απόφαση πρέπει να ακυρωθεί. Οι οικισμοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, αποτελούν εμπόδιο για την ειρήνη και απειλούν να καταστήσουν αδύνατη μια λύση δύο κρατών», δήλωσε η Κάθριν Άστον. Την απογοήτευση τους για την απόφαση αυτή της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν εκφράσει και οι ΗΠΑ.
Η ισραηλινή οργάνωση, «Ειρήνη Τώρα», εν τω μεταξύ, τάσσεται κατά του εποικισμού καταγγέλοντας την ανέγερση 800 κατοικιών τον προηγούμενο μήνα σε μία νέα συνοικία του ισραηλινού οικισμού Αριέλ στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Χαγκίτ Οφράν, χαρακτήρισε την απόφαση να ανανεωθεί η άδεια "σοβαρή πρόκληση" καθώς "δεν υπάρχει ζήτηση για κατοικίες τον τελευταίο καιρό στον Αριέλ", έναν οικισμό 18.000 κατοίκων.
Ανήσυχος και ο Μπαν Κι-Μουν

Ο γενικός γραμματεάς των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, εξέφρασε την ανησυχία του για την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει στην οικοδόμηση 1300 κατοικιών για εποίκους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να ξεπεραστεί το διπλωματικό αδιέξοδο, να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξουν αποτελέσματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού.
Επίσης «εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση του Ισραήλ να λάβει στο μέλλον μέτρα για να διευκολύνει τις μετακινήσεις ατόμων και εμπορευμάτων προς και από τη Γάζα».
Η απόφαση του Ισραήλ για την κατασκευή άλλων 1300 κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ επικρίθηκε έντονα από τους Παλαιστίνιους ο βασικός διαπραγματευτής των οποίων, Σαέμπ Ερεκάτ, κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι «είναι αποφασισμένος να καταστρέψει» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Στο μεταξύ...

Πάνω από εκατό Εβραίες δέχθηκαν υβριστική επίθεση χθες όταν προσπάθησαν να ψάλλουν και να προσευχηθούν υψηλόφωνα στο Τείχος των Δακρύων στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Η ομάδα των γυναικών, μέλη της οργάνωσης «Γυναίκες του Τείχους» (WoW) ανήκουν σε προοδευτική, μεταρρυθμιστική, τάση του Ιουδαϊσμού. Είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο του Τείχους που προορίζεται για τις γυναίκες. Όταν όμως εκείνες ξεκίνησαν να ψάλλουν και να προσεύχονται, υπό την προστασία αστυνομικών, οι περαστικοί-στην πλειονότητά τους άνδρες-άρχισαν να τις υβρίζουν, σημειώνουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Άλλες δύο γυναίκες, που είχαν φέρει κυλίνδρους με την Τοράχ στην είσοδο του Τείχους, δέχθηκαν επίσης υβριστική επίθεση. «Θα καείτε στην Κόλαση, Πόρνες», φώναξαν εναντίον τους πολλοί υπερορθόδοξοι Εβραίοι. Οι γυναίκες υποστηρίζουν πως πέφτουν θύματα διακρίσεων λόγω του φύλου τους. Ωστόσο, οι υπερορθόδοξοι αντίπαλοί τους αντιτείνουν πως εκείνες παραβιάζουν τις βασικές αρχές του Ιουδαϊσμού και πως επιδίδονται σε «προκλήσεις».
Οι ίδιες έχουν θέσει ως στόχο τους να τους επιτραπεί να φέρουν το παραδοσιακό μαντήλι για τις προσευχές και να προσεύχονται υψηλόφωνα στο Τείχος των Δακρύων, ένα προνόμιο καθαρά ανδρικό. Οι γυναίκες αυτές συγκεντρώνονται κάθε πρώτη ημέρα του εβραϊκού σεληνιακού μήνα απαιτώντας την αλλαγή του νόμου.
Το 2003, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως οι Γυναίκες του Τείχους δεν έχουν το δικαίωμα να προσεύχονται υψηλόφωνα στο Τείχος των Δακρύων. Κάθε παράβαση του θρησκευτικού νόμου τιμωρείται με εξάμηνη φυλάκιση χωρίς αναστολή και πρόστιμο 3.000 δολαρίων.
πηγή:tvxs