Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Σκοτώθηκε κρατούμενος στο Α.Τ. Αγ. Παντελεήμωνα

 Σκοτώθηκε πολωνός κρατούμενος κατά την προσπάθεια του να αποδράσει από το αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα.
Πρόκειται για έναν 21χρονο, ο οποίος είχε συλληφθεί προχθές για κλοπή και σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής προσπάθησε να αποδράσει με αποτέλεσμα να πέσει από τον 3ο όροφο του αστυνομικού τμήματος.

Ο Πολωνός μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο βαρύτατα τραυματισμένος, όπου υπέκυψε στα τραύματά του λίγη ώρα αργότερα. Για την υπόθεση γίνεται έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες της απόπειρας απόδρασης και του θανάσιμου τραυματισμού του κρατούμενου.
Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη Οκτώβρη με την ολοκλήρωση της δεκαήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια Μάνφρεντ Νόβακ, συνέταξε μια έκθεση για τις συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών κρατουμένων σε κέντρα κράτησης και τα αστυνομικά τμήματα.
Αναφερόμενος ειδικότερα στα αστυνομικά τμήματα Αγίου Παντελεήμονα, Ακρόπολης, Ομονοίας, Εξαρχείων, και του αεροδρομίου Ελευθέριο Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών για διάστημα που πολλές φορές ξεπερνάει τους έξι μήνες, έχουν τέσσερις φορές περισσότερους κρατούμενους από τις δυνατότητές τους, είναι βρώμικα, με κακές συνθήκες εξαερισμού και φωτισμού. Οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση, καθώς δεν υπάρχουν διερμηνείς, αλλά ούτε και σε νομική βοήθεια και ιατρική φροντίδα και παράλληλα, νιώθουν θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς.
Επιπλέον εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για το γεγονός ότι σε τρία αστυνομικά τμήματα, (Αγίου Παντελεήμονα, Ομονοίας, και Ακρόπολης) η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, της οποίας ηγείτο, βρήκε πρόχειρους ειδικούς χώρους, στους οποίους ήταν στοιβαγμένοι πάνω από 40 κρατούμενοι, σε φρικτές συνθήκες, που δεν ήταν καν καταγεγραμμένοι στο μητρώο κρατουμένων.