Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην πλατεία Ταξίμ της Κων/πολης

Ένοπλη κουρδική οργάνωση, με την ονομασία «Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν» (TAK), ανέλαβαν σήμερα στον ιστότοπό τους την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας κατά της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ, η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό 32 ανθρώπων την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη.
«Πρόκειται για μια επίθεση που σχεδιάστηκε πλήρως και πραγματοποιήθηκε από έναν από τους διοικητές μας, τον Βεντάτ Ατσάρ, εναντίον της αστυνομίας του φασιστικού τουρκικού κράτους», αναφέρει η οργάνωση, η οποία υπογραμμίζει ότι δεν αναγνωρίζει τη μονομερή εκεχειρία που έχουν κηρύξει οι κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
«Η απόφαση του PKK δεν μας αφορά, δεν έχουμε κηρύξει κατάπαυση του πυρός. Διατηρούμε τις θέσεις μάχης» εναντίον των δυνάμεων της Άγκυρας, υπογραμμίζει η οργάνωση, η οποία απειλεί με νέες επιθέσεις αν το τουρκικό κράτος συνεχίσει την καταπίεση των Κούρδων.
Η TAK έχει αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, η τελευταία από τις οποίες σημειώθηκε στις 22 Ιουνίου, όταν μια βόμβα εξερράγη σε προάστιο της Πόλης την ώρα που περνούσε ένα λεωφορείο με στρατιωτικούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι. Η κουρδική οργάνωση υπογραμμίζει ότι η επίθεση της Κυριακής είχε στόχο τους αστυνομικούς, όχι αμάχους.
Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν πως πίσω από την οργάνωση αυτή κρύβεται το PKK, το οποίο την χρησιμοποιεί όταν πραγματοποιεί επιθέσεις που μπορεί να καταδικαστούν από την κοινή γνώμη, ιδιαίτερα όταν σκοτώνονται άμαχοι. Το PKK αντιτείνει ότι η TAK αποτελείται από ανεξέλεγκτα στοιχεία που έχουν εγκαταλείψει τις τάξεις του. Οι αρχές υποστήριξαν πως ο καμικάζι της πλατείας Ταξίμ αναγνωρίστηκε ως μέλος του PKK.
από tvxs.gr