Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Κίνα: Βίαιες διαδηλώσεις ενάντια στις κατασχέσεις γης

Εξοργισμένοι αγρότες στη νοτιοδυτική Κίνα αναποδογύρισαν και πυρπόλησαν δεκάδες οχήματα σε μαζικές διαδηλώσεις που γίνονται ενάντια στην παράνομη υφαρπαγή γης στο πλαίσιο της κατασκευής αυτοκινητόδρομου, μεταδίδουν σήμερα τα κινέζικα μέσα ενημέρωσης.

 Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν αρκετές εκατοντάδες χωρικούς στην πόλη Ζαοτόνγκ της επαρχίας Γιουνάν οπλισμένους με φτυάρια και καδρόνια να συγκρούονται με εργάτες και αστυνομικούς που προσπαθούσαν να ξεκινήσουν να φτιάχνουν έναν νέο αυτοκινητόδρομο. Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν για πρώτη φορά την Τρίτη.

Η παρουσία της τοπικής αστυνομίας ήταν αρχικά μικρή σε σχέση με τον αριθμό των διαδηλωτών οι οποίοι αναποδογύρισαν και πυρπόλησαν δεκάδες αυτοκίνητα, μεταξύ αυτών και περιπολικά. Οι χωρικοί υποστήριξαν ότι η γη τους κατασχέθηκε παράνομα και ότι η αποζημίωσή τους ήταν ανεπαρκής.

Οι κατασχέσεις γης και οι αναγκαστικές εξώσεις αποτελούν κοινή πρακτική στην Κίνα, φαινόμενο που οξύνεται από την εκτόξευση των τιμών των τίτλων ιδιοκτησίας στις πόλεις ολόκληρης της χώρας καθώς οι κατασκευαστικές αναζητούν εντατικά νέες εκτάσεις.

Μια σειρά από αυτοκτονίες ιδιοκτητών σπιτιών που είχαν γίνει γνωστοί από τη συμμετοχή τους στον αγώνα  ενάντια στις κατασχέσεις πυροδότησε τη λαϊκή οργή κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Αν και το Πεκίνο έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα καθορίζοντας νέα δικαιώματα για τους ιδιοκτήτες σπιτιών και γης, η πλημμελής εφαρμογή αυτών και η διαφθορά δημιουργούν προβλήματα στην πράξη.

Περίπου 2.000 παραστρατιωτικοί και αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών χρειάστηκε να αναπτυχθούν για να αντιμετωπίσουν τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα στην επαρχία Γιουνάν, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία που έχει την έδρα του στο Χονγκ-Κονγκ.

Συνολικά καταστράφηκαν 50 οχήματα, μεταξύ αυτών δέκα περιπολικά, αναφέρει το Κέντρο ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι περίπου 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν.